Saborskim odborima podnijeto izvješće o sastanku Vijeća EU-a za poljoprivredu i ribarstvo

Zagreb - Na zajedničkoj sjednici Odbora za poljoprivredu i Odbora za europske poslove ministrica poljoprivrede Marija Vučković podnijela je izvješće o sastanku Vijeća EU-a za poljoprivredu i ribarstvo održanog 27. siječnja 2020. godine i predstavila prioritete iz nadležnosti Ministarstva poljoprivrede tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a. 

Vučković je istaknula kako će se za vrijeme hrvatskoga predsjedanja pokušati osigurati što veći napredak u raspravama o reformskom paketu Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), što će ovisiti o dogovoru za Višegodišnji financijski okvir. Hrvatska se zalaže za osiguranje dostatne razine financiranja poljoprivrede kako bi se mogli ostvariti zahtjevi prijedloga ZPP-a i objavljenog Zelenog plana i usmjerit će se na aktivnosti vezane uz prijelazna pravila za ZPP.  

Vučković je kratko izvijestila o njemačkom zahtjevu za jedinstvenu oznaku dobrobiti životinja, zajedničkom zahtjevu Portugala i Slovenije za jasnije informiranje vezano uz označavanje mješavina meda, zajedničkoj deklaraciji Francuske, Njemačke i Španjolske o ekoshemama u ZPP-u, mađarskoj konferenciji na visokom nivou o budućnosti svinjogojstva i afričkoj svinjskoj kugi.

Na području nezakonodavnih aktivnosti RH će raditi na temama vezanim uz: male poljoprivredne proizvođače, generacijsku obnovu, biljno zdravstvo, dobrobit životinja i budućoj strategiji EU-a za šume nakon 2020. godine. - Hrvatska podržava povećanu zelenu ambiciju i protivi se prijedlogu smanjenja proračuna za ZPP,  zaključila je Vučković.

Sudionici su pozitivnim ocijenili izvješće ministrice poljoprivrede, a u raspravi su upozorili na važnost prepoznavanja važnosti bioplinskih postrojenja u okviru Zelenog plana koji ima direktan utjecaj na provedbu nitratne direktive, aktivnosti vezane uz stakleničke plinove i gospodarenje gnojnicom. Upozoreno je i na potrebu prilagodbe kriterija o dobrobiti životinja kako bi bili prihvatljivi i dostupni našim poljoprivrednim proizvođačima. Postavljeni su i upiti o mogućem smanjenju izravnih plaćanja, nepravilnostima i mogućim istragama vezanim uz korištenje europskih sredstava od strane mladih poljoprivrednika, aktivnostima vezanim uz produljenje moratorija za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem strancima, afričku svinjsku kugu, nepoštene trgovačke prakse, udjel domaćih proizvoda na policama, očuvanje ruralnih prostora, stavljanja hrvatskih proizvoda  na treća tržišta, dostupnost drvnih sirovina.

Zahtjev za produljenje moratorija raspolaganja zemljištem upućen je Europskoj komisiji u studenom prošle godine, a istom su prethodile i konzultacije s EK. Zahtjevu je priložena analitika i obrazloženje zahtjeva, pa Vučković drži kako bi isti trebao biti odobren.

Vezano uz bioplinska postrojenja Vučković je najavila održavanje međuresornog sastanka s predstavnicima HPK, a s ciljem usuglašavanja odredbi Pravilnika.

Vezano uz afričku svinjsku kugu podsjetila je na provedbu preventivnih biosigurnostnih mjera i planiranu pomoć za edukaciju, ali i sufinanciranje kategorizacije objekata uzgoja. Moguće zlouporabe korištenja prava za mlade poljoprivrednike i pokretanje postupka o istom Vučković je negirala istaknuvši kako budući sustav programiranja izravnih plaćanja neće ignorirati dubinsku dijagnostiku i kvantitativne podatke. -  Smanjili su se rokovi plaćanja, provedena je analiza provedbe Zakona o sprečavanju nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, a na snagu je stupila i Direktiva EU vezana uz sprečavanje nepoštenih trgovačkih praksi, rekla je Vučković.

Dodala je da je u tijeku postupak notifikacije nacionalnih sredstava za označavanje domaćih proizvoda što bi trebalo doprinijeti prepoznatljivosti istih, a  Ministarstvo poljoprivrede je u suradnji s HPK pokrenulo postupak označavanja domaćih proizvoda oznakama „rođeno-uzgojeno-zaklano u RH“ i „uzgojeno-zaklano u RH“. - Hrvatska podržava prijedlog jasnijeg označavanja meda kako bi se smanjio udio patvorina na tržištu RH, a Ministarstvo  je za četiri skupine proizvoda (mlijeko i mliječni proizvodi, meso, tune, med i proizvodi od meda) pokrenulo postupak veterinarske certifikacije, a s ciljem stavljanja ovih proizvoda na kinesko tržište, kazala je Vučković.

Nadalje je izvijestila kako je, u suradnji s nadležnim odborom HPK pokrenuta priprema izrade akcijskog plana za tovno gospodarstvo, a radi se i na mjerama za potpore mljekarima, no iste moraju biti notificirane od strane EK. - Fleksibilnost u odnosu na obveze povlačenja drva i termina plaćanja drvnih sirovina predmet je razmjene mišljenja s Hrvatskim šumama, a to bi se trebalo pozitivno odraziti na našu drvnu industriju, zaključila je Vučković. 

Sudionici sastanka su još jednom pohvalili podnijeto izvješće, a Tomislav Panenić je pozvao na izvještavanje Odbora o temama o kojima će se provesti rasprava na budućim sastancima AGRIFISH Vijeća tijekom hrvatskog predsjedanja.