Saborsko izaslanstvo sudjelovalo na komemoraciji za romske žrtve holokausta

Jasenovac - Na romskom groblju Uštica kod Jasenovca, gdje su ustaše ubile više od 16.000 Roma, u petak je po osmi put održan komemorativni skup posvećen romskim žrtvama holokausta kojim je obilježen Međunarodni dan sjećanja za romske žrtve genocida u 2. svjetskom ratu.

Komemoraciju je organizirao Savez Roma Republike Hrvatske "Kali Sara", a nazočili su joj uime Vlade njezin potpredsjednik Davor Božinović, uime hrvatske predsjednice njen izaslanik sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predstavnici nacionalnih manjina i diplomatskog zbora.

Nakon molitve za duše ubijenih Roma, Božinović, Žinić i saborska zastupnica Marija Mačković položili su zajednički vijenac te se poklonili romskim žrtvama.

Uime organizatora okupljenima se obratio saborski zastupnik romske i drugih nacionalnih manjina Veljko Kajtazi izrazivši zadovoljstvo što se nakon sedamdeset godina počelo govoriti o romskim žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu.

Današnjim položajem Roma u Hrvatskoj, kako je rekao, ne može biti u potpunosti zadovoljan, ali se nada će se u suradnji s Vladom do kraja mandata "odraditi" operativni program za Rome.

- Nadam se da ćemo uz pomoć Grada Zagreba i Vlade RH iduće godine ovdje svi zajedno otvoriti Romski memorijalni centar, poručio je Kajtazi i naglasio da Romi u Hrvatskoj zajedno s drugim građanima mogu znatno doprinijeti gospodarskom razvoju Hrvatske.

Autor: Hina