Sanja Putica sudjelovala na sastancima Biroa i Stalnog odbora Parlamentarne skupštine Vijeća Europe

Pariz - Voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Sanja Putica sudjelovala je na sastancima Biroa i Stalnog odbora Parlamentarne skupštine koji su održani u Parizu od 28. veljače do 1. ožujka. 

Na sastanku Biroa prisutnima se obratio glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland koji je najavio svoje završno izvješće u kojem će prezentirati svoje prijedloge za rješenje krize u kojoj se trenutačno nalazi Organizacija, kao i prijedloge za reviziju proračuna.

Biro je, uz ostalo, usvojio i nacrt dnevnog reda predstojećeg travanjskog zasjedanja Parlamentarne skupštine. Parlamentarci su u širem formatu nastavili rad u petak, 1. ožujka na sastanku Stalnog odbora na kojem su kao gošće nastupile Feride Acar, predsjednica GREVIO-a (Grupe stručnjaka o pitanjima nasilja nad ženama i nasilja u obitelji) te Dubravka Šimonović, UN-ova posebna izvjestiteljica za nasilje nad ženama.  Acar je prezentirala svoj rad, posebno vezano uz pitanja ratifikacije i primjene Istanbulske konvencije, a  Šimonović je izvijestila o svom radu na CEDAW konvenciji te posebno o njezinoj primjeni širom svijeta i  u Europi. U raspravi, nakon njihove prezentacije, za riječ se javila voditeljica Izaslanstva HS-a Sanja Putica koja je naglasila kako je nužno da sadržaj Istanbulske konvencije svakako postane predmetom šire društvene rasprave, a ne samo rasprave u parlamentima te kako je u procesu ratificiranja važna potpora GREVIO-a te Vijeća Europe.

Na sastanku Stalnog odbora, između ostalog, bilo je riječi o izvješćima o temi razvoja tržišne ekonomije i EBRD-evom modelu, o zaštiti ljudskih prava zatvorenika u transferu, o problemima zdravlja adolescenata te pitanju suradnje među zemljama kao alatu za sprječavanje migracijske krize.