Svečanu prisegu pred predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem položila potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Jasenka Žabčić

Zagreb - Svečanu prisegu pred predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem položila je danas nova potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske Jasenka Žabčić.

Državno izborno povjerenstvo, kao stalno i neovisno državno tijelo, ima važnu ulogu u promicanju demokracije i njezinih vrijednosti u Republici Hrvatskoj, istaknuo je predsjednik Sabora Jandroković obraćajući se nazočnima na svečanoj prisezi te naglasio kako je niz nadležnosti i aktivnosti Državnog izbornog povjerenstva u osnaživanju izbornih procesa u Hrvatskoj. - Pritom, posebnu ulogu imaju njegovi članovi koji svojom stručnošću i iskustvom pridonose njihovom daljnjem unapređivanju i učinkovitoj provedbi. Uvjeren sam da će i gospođa Jasenka Žabčić, s bogatom pravnom i sudačkom karijerom, dodatno tome dati svoj doprinos.– rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora. 
Sutkinja Vrhovnoga suda Jasenka Žabčić za novu je potpredsjednicu DIP-a imenovana na općoj sjednici Vrhovnoga suda održanoj 28. ožujka 2019. godine te je današnjom prisegom na toj dužnosti zamijenila dosadašnju potpredsjednicu Renatu Šantek.

Nakon što je potpisala tekst prisege, potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Žapčić zahvalila je na ukazanom povjerenju predsjedniku Vrhovnog suda RH Đuri Sessi i kolegama i kolegicama sucima istog suda koji su joj odlučujući na općoj sjednici iskazali povjerenje i izabrali je za potpredsjednicu Državnog izbornog povjerenstva te je istaknula da će, kako je i prisegnula, ovu dužnost  obavljati savjesno i nepristrano, poštujući Ustav i zakone Republike Hrvatske. 

Uime zastupnica i zastupnika Hrvatskoga sabora i osobno, predsjednik Sabora Jandroković  čestitao je nakon položene prisege novoj potpredsjednici Državnog izbornog povjerenstva Jasenki Žabčić  te joj je zaželio puno uspjeha u obnašanju te odgovorne dužnosti na dobrobit i korist svih građana Hrvatske. Istaknuo je uvjerenje da će kao jedna od potpredsjednica DIP-a, svojom stručnošću, profesionalnošću, moralnim integritetom i nepristranošću dodatno raditi na osnaživanju Državnog izbornog povjerenstva i svih njegovih dužnosti, te ujedno zahvalio i dosadašnjoj potpredsjednici Renati Šantek na njezinu doprinosu radu DIP-a. 

Svečanoj prisezi u Hrvatskome saboru nazočili su i ostali članovi Državnog izbornog povjerenstva predvođeni predsjednikom Đurom Sessom te potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, akademik Željo Reiner , kao i predsjednik saborskog Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove Ante Sanader.