Tomislav Panenić i Marko Vešligaj primili moldavskog veleposlanika Olega Tulea

Zagreb - Voditelj Hrvatsko-moldavske međuparlamentarne skupine prijateljstva Tomislav Panenić i član Skupine Marko Vešligaj održali su u četvrtak sastanak s veleposlanikom Republike Moldavije u Hrvatskoj Olegom Tuleom.

Uvodno je iskazana obostrana otvorenost za unaprjeđenje suradnje, posebno u okviru parlamentarnih grupa prijateljstva. Hrvatska i Moldavija imaju dobre odnose, složili su se sugovornici, no postoji velik prostor za intenziviranje aktivnosti, posebno na gospodarskom planu. Veleposlanik Tulea izrazio je zadovoljstvo otvaranjem počasnog konzulata Moldavije u Zagrebu, drugoga u Hrvatskoj.  

Govoreći o predstojećem predsjedanju Republike Hrvatske Vijećem EU-a, zastupnici Panenić i Vešligaj predstavili su ukratko najvažnije aktivnosti, posebno iz parlamentarne perspektive. Veleposlanik Tulea naglasio je važnost hrvatskog predsjedanja i za Moldaviju koja teži približavanju europskim integracijama. - Hrvatska je otvorena proširenju te je snažno zagovarala otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, rekao je Panenić. Dodao je kako bi otvaranje pregovora s tim zemljama bio znak i ostalim državama da je put prema Europskoj uniji otvoren, a takva poruka važna je za unutarnju komunikaciju svake države kojoj predstoje značajne reforme. 

U okviru razgovora o mogućnostima gospodarske suradnje iznesena su iskustva s privlačenjem investicija, poticajima i poreznim olakšicama te fluktuacijama na tržištu rada. Dogovoreno je pokretanje suradnje na lokalnoj razini, posebno među regijama koje imaju komplementarne gospodarske aktivnosti. U vezi s tim, veleposlanik Tulea predstavio je inicijativu za povezivanje hrvatskih i moldavskih gospodarstvenika.