Tomislav Panenić sudjeluje na konferenciji o zajedničkoj poljoprivrednoj i kohezijskoj politici

Bukurešt - Predsjednik Odbora za poljoprivredu Tomislav Panenić sudjeluje u radu konferencije o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP) i Kohezijskoj politici koja se održava u okviru parlamentarne dimenzije predsjedanja Rumunjske Vijećem EU-a.

Glavne teme konferencije vezane su uz donošenje novoga zakonodavnog okvira Zajedničke poljoprivredne politike, prijedlog smanjenja proračuna ZPP-a te aktualnih utjecaja tržišnih nestabilnosti na položaj europskih poljoprivrednika.

Govoreći o potrebi kreiranja učinkovitijih politika za male poljoprivredne proizvođače, Panenić je upozorio na problem mlađih država članica Unije koje postaju sirovinske baze uz istovremeno jačanje trendova razvoja preradbenih kapaciteta u snažnije razvijenim ekonomijama. Isto se negativno odražava na konkurentnost malih poljoprivrednih proizvođača u novim državama članicama Unije i migraciju radne snage prema starijim državama članicama.

- Uz osiguranje primjerenog dohotka, nužno je u postojećem liberalno - tržišnom pristupu predvidjeti prostor za pozicioniranje malih poljoprivrednih proizvođača, snažnije brendirati specifične proizvodnje i u novom ZPP-u programirati savjetodavne usluge vezane uz marketing i trženje poljoprivrednih proizvoda, a što će utjecati i na podizanje standarda sigurnosti i kvalitete hrane, kako na unutarnjem, tako i na nacionalnim tržištima, kazao je Panenić. Upozorio je i na probleme s kojima se susreću poljoprivrednici i stanovnici područja uz vanjske granice EU-a koji ne uživaju prednosti članstva njihovih država u EU, te se suočavaju sa sve striktnijim režimom prelaska granice i dodatnim uvjetovanostima njihovoga dnevnog života i obavljanja poslovnih aktivnosti.

U raspravi je većina sudionika izrazila zabrinutost zbog najavljenog smanjenja proračuna Zajedničke poljoprivredne politike i Kohezijske politike za sljedeće programsko razdoblje i istaknula kako će povećane uvjetovanosti podići  troškove proizvodnje, te je kod donošenje konačne odluke o izgledu ZPP-a u obzir potrebno uzeti specifične položaje i uvjete proizvodnje u kojima se države članice nalaze, a odluku o provođenju umanjenja izravnih plaćanja i Eko sheme prepustiti državama članicama. Istaknuto je da mjere i aktivnosti ZPP-a treba jasnije definirati, a osobito u pogledu izrade i prihvaćanja nacionalnih strateških planova. 

U raspravi je također iznesen stav da bi usvajanje zakonodavnog okvira novoga ZPP-a trebalo uslijediti tek nakon usvajanja Višegodišnjeg financijskog okvira, a u međuvremenu, zbog učinkovitosti ZPP-a treba razmotriti stavke proračuna ZPP-a.