U Saboru održana svečana dodjela „Nagrade Ivan Filipović“ za 2018. godinu

Zagreb - U Hrvatskome saboru je u srijedu održana svečana dodjela „Nagrade Ivan Filipović“ za 2018. godinu, a  dodijeljene su dvije nagrade za životno djelo i deset godišnjih nagrada pojedincima.

Dobitnicima nagrada obratili su se izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednica Odbora za dodjelu „Nagrade Ivan Filipović“ Vesna Bedeković, izaslanik predsjednika hrvatske Vlade akademik Zvonko Kusić i pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Ivana Franić. Nagrade je u ime Odbora za dodjelu „Nagrade Ivan Filipović“ uručila predsjednica Odbora Vesna Bedeković, a u ime Ministarstva znanosti i obrazovanja Ivana Franić, pomoćnica ministrice. 

Nagradu za životno djelo dobili su Mijo Matošević, profesor mehaničke tehnologije, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole u Novoj Gradiški i prof. dr. sc. Branko Rafajac, umirovljeni profesor Filozofskog fakulteta u Rijeci i profesor emeritus Sveučilišta u Rijeci. 

Godišnjom Nagradom u području predškolskog odgoja i obrazovanja nagrađene su Snježana Dupan Lovrić, ravnateljica Dječjeg vrtića „Suncokret“ u Slatini i Davorka Crnković, ravnateljica Dječjeg vrtića „Vrbik“ u Zagrebu. Godišnjom Nagradom u području osnovnog školstva nagrađeni su Bisera Vajlandić, učiteljica hrvatskog jezika i književnosti u Osnovnoj školi „Dobriša Cesarić“ u Osijeku i Darko Suman, učitelj fizike u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ u Pazinu. Godišnju Nagradu u području srednjeg školstva dobile su Patricija Nikolaus,  profesorica fizike u Gimnaziji Andrije Mohorovičića u Rijeci i Vesna Radinčić, profesorica mentorica klarineta u Glazbenoj školi „Ferdo Livadić“ u Samoboru.

Godišnjom Nagradom u području visokog školstva nagrađena je dr. sc. Ivana Hebrang Grgić, docentica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Godišnjom Nagradom za znanstveni i stručni rad nagrađeni su dr. sc. Ivan Sonda, redoviti profesor u trajnom zvanju na Rudarsko-naftno-geološkom fakultetu i dr. sc. Damir Eljuga, izvanredni profesor u Poliklinici Eljuga.

Odluku o dodjeli „Nagrade Ivan Filipović“  za  2018. godinu  donio je Odbor za dodjelu „Nagrade Ivan Filipović“ koji je imenovao Hrvatski sabor Odlukom o imenovanju predsjednice i prestanku mandata predsjednika Odbora „Nagrade Ivan Filipović“ (Narodne novine broj 72/2017.) i Odlukom o imenovanju članova i prestanku mandata članova Odbora „Nagrade Ivan Filipović“ (Narodne novine broj 97/2017.) u sastavu: predsjednica Odbora dr. sc. Vesna Bedeković te članovi: Sanja Putica, prof., dr.sc. Vilmica Kapac, dr. sc. Hrvoje Šlezak, Momir Karin, prof., Jadranka Žarković Pečenković, prof., Mile Živčić, prof., Sunčica Findak, dipl. pedagoginja i Nikica Mihaljević, prof., na sjednici održanoj 11. lipnja 2019. godine.