Voditelj Hrvatsko-kanadske skupine prijateljstva Ivica Mišić primio veleposlanika Kanade Alana Bowmana

Zagreb – Voditelj  Hrvatsko-kanadske međuparlamentarne skupine prijateljstva Ivica Mišić primio je u petak veleposlanika Kanade u Hrvatskoj Alana Bowmana.

Voditelj Skupine Mišić zaželio je dobrodošlicu novom veleposlaniku na početku njegovog mandata i izrazio zadovoljstvo prijateljskim odnosima između dvije zemlje. Naglasio je kako tridesetogodišnjim dobrim odnosima svakako doprinosi brojna hrvatska iseljenička zajednica. – 25 tisuća Hrvata koji žive u Kanadi snažno povezuju naše zemlje, a Kanada je bila među prvim državama koje su priznale Republiku Hrvatsku, istaknuo je Mišić.

Veleposlanik Bowman predstavio je tri prioriteta svog mandata – promicanje Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma (CETA), promicanje programa vrijednosti, poput ljudskih prava, vladavine prava, prava žena, te promicanje savezništva dviju zemalja na geopolitičkom polju.

Oba su se dužnosnika složila kako treba poboljšati suradnju u gospodarstvu i povećati robnu razmjenu, te kako je vezu između Hrvatske i Kanade očvrsnula i suradnja u NATO savezu.  Voditelj Skupine Mišić  i veleposlanik Bowman razmijenili su mišljenja i o turizmu i parlamentarnoj diplomaciji koja može pridonijeti daljnjoj izgradnji gospodarskih i političkih odnosa Hrvatske i Kanade, posebice za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.