Zaključen sastanak COSAC-a u Helsinkiju, sljedeći u Zagrebu u okviru hrvatskog predsjedanja

Helsinki - Raspravom o klimatskoj strategiji za Europu te izjavom voditelja radne skupine Europske unije za odnose s Ujedinjenom Kraljevinom Michela Barniera zaključen je LXII. sastanak Konferencije odbora za poslove Unije parlamenata Europske unije (COSAC), čime su zaključene i međuparlamentarne aktivnosti tijekom finskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Na sastanku su sudjelovali predsjednik i potpredsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević i Domagoj Hajduković te članovi Ines Strenja i Ivan Ćelić.

U raspravi o klimatskoj strategiji član Odbora za europske poslove Ivan Ćelić najavio je donošenje klimatske strategije za Hrvatsku te je istaknu kako zbog svojega geografskog položaja i oblika Hrvatska klimatskim izazovima mora pristupati u suradnji sa susjednim zemljama, ali i šire. Naglasio je da je Hrvatska zbog duljine svoje obale osobito ranjiva na porast razine mora. Potpredsjednik Odbora Domagoj Hajduković je u svojoj intervenciji ukazao na važnost lokalnih samouprava u borbi protiv klimatskih promjena, za koje je ocijenio da moraju biti partneri, pa čak i vođe, u procesu izgradnje klimatski neutralnih društava.

Na posljednjoj sjednici LXII. COSAC-a voditelj radne skupine za odnose EU-a s Ujedinjenom Kraljevinom Michel Barnier izvijestio je o postignutom novom dogovoru o Brexitu. Izrazio je nadu da će nadolazeći parlamentarni izbori u Ujedinjenoj Kraljevini razriješiti zakonodavnu blokadu Brexita s britanske strane te je pozvao na razmišljanje o budućim odnosima između Europske unije i Ujedinjene Kraljevine.

Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku te članica Odbora za europske poslove Ines Strenja je kao najveći problem koji proizlazi iz neizvjesnosti Brexita navela prijetnju nove recesije kako u UK-u, tako i u EU-u. Ukazala je na osjetljivost gospodarske klime gdje razliku između gospodarskog rasta i recesije čini samo povjerenje u zajedničko tržište.

Domagoj Hajduković zahvalio je Barnieru na predanom radu na postizanju dogovora s UK-om te osobito na održavanju transparentnosti pregovaračkog procesa, između ostaloga i redovitim izvještavanjem zastupnika u nacionalnim parlamentima, kako predstavnika parlamentarne većine, tako i opozicije, o tijeku pregovora. Upozorio je na to da dovršetak Brexita ostaje neizvjesan i to upravo u vremenu kada Uniji najviše treba sigurnost.

Predsjedanje COSAC-om 1. siječnja 2020. godine preuzima Odbor za europske poslove Hrvatskoga sabora, a  sljedeći sastanak COSAC-a održat će se u Zagrebu, 19. i 20. siječnja 2020. u formatu predsjednika odbora.