Zastupnica Lekaj Prljaskaj sastala se s diplomatskim predstavnicima matičnih država nacionalnih manjina koje predstavlja u Saboru

Zagreb - Zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj primila je u četvrtak diplomatske predstavnike matičnih država nacionalnih manjina koje predstavlja u Hrvatskome saboru. Sastanku su nazočili Matjaž Marko iz Veleposlanstva Slovenije, Nazif Djaferi iz Veleposlanstva Republike Sjeverne Makedonije, Milovan Lučić iz Veleposlanstva Crne Gore te veleposlanici Kosova i Albanije Gezim Kasapolli i Riza Poda. 

Zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj okupljene diplomatske predstavnike upoznala je sa zakonskom regulativom vezanom za izbore za predstavnike vijeća nacionalnih manjina, a poseban naglasak stavila je na nove pravne institute i rješenja. Zastupnica Lekaj Prljaskaj pozvala je na što veći odziv na predstojeće izbore za predstavnike vijeća nacionalnih manjina, obrazloživši koliko je značajna njihova važnost i uloga u očuvanju identiteta manjinskih zajednica u Republici Hrvatskoj. 

Diplomatski predstavnici zastupnicu su upoznali sa suradnjom koju njihova veleposlanstva njeguju s udrugama i vijećima nacionalnih manjina u Hrvatskoj, posebno na području očuvanja manjinske kulturne baštine putem realizacije zajedničkih kulturnih projekata. Izrazili su zadovoljstvo time što ih je saborska zastupnica okupila na zajedničkom sastanku i upoznala s tekućom problematikom vezanom za status i budućnost manjinskih zajednica u Hrvatskoj. Izrazili su želju za nastavkom otvorene i konstruktivne komunikacije ovoga tipa te daljnje suradnje sa saborskom zastupnicom koju, kako su rekli, treba što češće prakticirati.