Zastupnice Maksimčuk i Jerković sudjelovale na međuparlamentarnom sastanku o temi zastupljenosti žena u politici

Bruxelles - Članice Odbora za ravnopravnost spolova Ljubica Maksimčuk i Romana Jerković sudjelovale su na međuparlamentarnom sastanku s temom „Snaga žena u politici“ koji je u organizaciji Odbora za prava žena i jednakost spolova Europskog parlamenta održan u povodu obilježavanja 8. ožujka - Međunarodnog dana žena.

Skup je okupio zastupnice i zastupnike iz 16 država članica Europske unije, Europskog parlamenta i Norveške te predstavnike Europske komisije, akademske zajednice i civilnog društva radi razmjene mišljenja o položaju i utjecaju žena u političkom i poslovnom svijetu.

Ključno izlaganje o temi snage žena u politici imala je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Pozdravne govore održali su predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani i potpredsjednik Europskog parlamenta zadužen za rodnu ravnopravnost i raznolikost Dimitrios Papadimoulis, nakon čega su uslijedila izlaganja povjerenice Europske komisije za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Vere Jourove i ravnateljice Europskog instituta za rodnu ravnopravnost Virginije Langbakk koje su govorile o rodnoj ravnopravnosti u Europskoj uniji i sudjelovanju žena u političkom životu. 

U nastavku, sudionice i sudionici skupa raspravljali su o ulozi i stvarnoj moći žena u politici te mogućnostima za daljnje jačanje zastupljenosti žena u procesima donošenja odluka. Istaknuta je potreba za postizanjem ravnoteže između muškaraca i žena u političkom i poslovnom svijetu te je upućen poziv za nastavak aktivnosti s ciljem smanjivanja podzastupljenosti žena i nadzastupljenosti muškaraca, koji su još uvijek prisutni na svim razinama. Sustav kvota istaknut je kao učinkovit, ali ne i jedini način za veće uključivanje žena u politički i poslovni život i ostvarivanje rodne ravnoteže. 

Naglasak je stavljen i na obrazovanje, kao važan čimbenik u promicanju jednakosti spolova i borbi protiv rodnih sterotipa, dok je mreža mentora i mentorica prepoznata kao važan instrument za uključivanje mladih žena u politku. Ukazano je i na potrebu za stvaranjem povoljnijih uvjeta za uključivanje žena u politički život, odnosno pomirenje poslovnoga i privatnoga života.