Zastupnici Cappelli, Vidović, Vukas i Bačić sudjelovali na Međuparlamentarnoj konferenciji o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici i Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici EU-a

Zagreb/Lisabon - Izaslanstvo Hrvatskoga sabora kojega su činili predsjednici Odbora za vanjsku politiku Gari Cappelli, Odbora za obranu Franko Vidović, Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Nikša Vukas te voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Ante Bačić, sudjelovalo je 3. i 4. ožujka na Međuparlamentarnoj videokonferenciji o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici (ZVSP) i Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici (ZSOP) Europske unije kojoj je domaćin bio portugalski parlament.

Konferencija se održava dva puta godišnje, a uz Europski parlament domaćin i suorganizator Konferencije je i nacionalni parlament države članice koja u tom polugodištu predsjeda Vijećem Europske unije. Konferencija je videokonferencijskim putem okupila zastupnike nacionalnih parlamenata država članica Europske unije i Europskog parlamenta te zastupnike parlamenata država kandidatkinja.

Međuparlamentarnu konferenciju su otvorili i uvodno se obratili predsjednik Skupštine Portugalske Republike Eduardo Ferro Rodrigues, predsjednik Odbora za nacionalnu obranu portugalskog parlamenta Marcos Perestrello te predsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta David McAllister. 

Na početku konferencije sudionicima se obratio glavni tajnik Organizacije Sjevernoatlantskog ugovora Jens Stoltenberg koji je govorio o suradnji između NATO-a i EU-a. - Gledajući u budućnost, NATO i EU mogli bi još bliže surađivati na pitanjima kao što su kibernetska sigurnost, otpornost i klimatske promjene, kazao je Stoltenberg. Osvrnuo se i na novu eru u budućnosti transatlantskog partnerstva.

Konferencija o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici i Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici Europske unije obuhvatila je teme posvećene obrambenoj suradnji Europske unije i NATO-a kao i o strategiji Europske unije prema Africi. O europskoj percepciji i pozicioniranju Europske unije u odnosu na aktualna pitanja zajedničke vanjske i sigurnosne politike, sudionici su imali priliku prodiskutirati s visokim predstavnikom Unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom Fontellesom. 

U okviru rasprave, na prvoj sjednici koja se bavila pitanjima suradnje Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza i potrebama strateškog promišljanja, Ante Bačić se  u svom izlaganju upućenom Stoltenbergu osvrnuo na važnost razvoja daljnje suradnje između EU-a i NATO-a u kontekstu daljnje izrade strateških dokumenata koji će definirati budući razvoj u području sigurnosti i obrane. - Globalno natjecanje i  rastuće neizvjesnosti jasno naglašavaju ulogu NATO-a i upravo zato Unija treba ojačati svoju globalnu ulogu i raditi na obrambenim inicijativama kako bi izravno doprinijela jačanju euroatlantske sigurnosti u cjelini. To ima posebnu vrijednost za Hrvatsku, kao članicu obje organizacije, posebno uzimajući u obzir naše neposredno susjedstvo - Jugoistočnu Europu, naglasio je Bačić.

Tijekom drugog dana Konferencije održana je rasprava s visokim predstavnikom Unije za vanjsku politiku i sigurnost Josepom Borrellom Fontellesom, kao i druga sjednica posvećena sveobuhvatnoj strategiji Europske unije prema Africi. Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gari Cappelli naglasio je važnost daljnjih napora i ulaganja u razvoj odnosa Europske unije sa zemljama zapadnog Balkana, kao i na važnost daljnjeg pružanja podrške tim zemljama na njihovom europskom putu s obzirom da u politici proširenja u drugoj polovici 2020. godine nije došlo do znatnijeg pomaka. Osvrnuo se ukratko na aktualnosti u zemljama zapadnog Balkana, te je u tom smislu postavio pitanja Borrellu vezana uz nedavno održane izbore na Kosovu, buduće odnose sa Srbijom, kao i uz stanje u Jugoistočnoj Europi čija je stabilnost i napredak u najvećem interesu Europske unije.

Najavljena je iduća Međuparlamentarna konferencija o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj i Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici Europske unije, koja će se održati 8. i 9. rujna 2021,,  tijekom slovenskog predsjedanja parlamentarnom dimenzijom Vijeća Europske unije. Na završetku Konferencije nacionalnim izaslanstvima dostavljena je zajednička izjava supredsjedatelja Konferencije.