Zastupnici Habek, Maksimčuk i Klisović nastavljaju službeni posjet Republici Bugarskoj

Sofija - U nastavku službenog posjeta Bugarskoj, voditelj Hrvatsko-bugarske međuparlamentarne skupine prijateljstva Mario Habek te članovi Skupine Ljubica Maksimčuk i Joško Klisović održali su odvojene sastanke s predsjednikom Odbora za gospodarsku politiku i turizam, potpredsjednicom Odbora za europska pitanja i nadzor europskih fondova te članovima Parlamentarne skupine prijateljstva Bugarska-Hrvatska Narodnog sobranja.

U razgovorima s predsjednikom Odbora za gospodarsku politiku i turizam Petrom Kanevom saborski dužnosnici su predstavili Strategiju razvoja turizma Republike Hrvatske naglasivši  kako se današnja turistička industrija suočava s brojnim izazovima kao što su utjecaj na okoliš i život lokalnog stanovništva te značajna konkurencija drugih turističkih destinacija.

Voditelj Skupine prijateljstva i potpredsjednik saborskog Odbora za turizam Habek istaknuo je važnost održivog turizma i koncept održivog razvoja koji su od iznimne važnosti ne samo za sadašnje, već i za buduće naraštaje s ciljem očuvanja prirodnih resursa. - Polazeći od načela održivog turizma Hrvatska nastoji razvijati cjelogodišnji turizam uz nove sadržaje i promiče selektivne oblike turizma koji će biti u skladu s održivim razvojem, posebice zdravstveni, ruralni, cikloturizam, adrenalinski, eko turizam, eno-gastro turizam, rekao je Habek.
Bugarski zastupnik Kanev rekao je kako je u Bugarskoj tek prije četiri godine osnovano Ministarstvo turizma no kako se rezultati njegovog rada već vide. Dodao je kako  je udio prihoda od turizma u BDP-u prošle godine iznosio 12 posto te pohvalio hrvatski prosjek od oko 20 posto.

Član Skupine prijateljstva Joško Klisović upozorio je na potencijalne opasnosti koje mogu umanjiti prihode od turizma poput terorističkih napada, migracija, ali i političkih kriza i eventualnih sukoba u regiji. – Naše države ne mogu samostalno djelovati u krizama. Važno je da zajednički djelujemo kroz institucije Europske unije i Sjevernoatlantski savez, rekao je i dodao kako stabilnost jugoistočne Europe mora biti prioritet kako naših država, tako i Europske unije.
Sugovornici su se složili da je jedna od glavnih predispozicija za razvoj turizma i proširivanje avionske mreže te izrazili nadu u skorašnje povezivanje Sofije i Zagreba izravnom avionskom linijom.

Po pitanju gospodarske suradnje Hrvatske i Bugarske zaključeno je da je ona još uvijek skromna te da potencijal za njezin rast postoji u području izgradnje cestovne i željezničke prometne mreže te energetskom i IT sektoru. – Mjerama gospodarske politike moramo unaprijediti industriju i sektor usluga te izvoz. Razvoj trgovinskih odnosa s Bugarskom nam je jedan od osnovnih prioriteta bilateralne suradnje, rekao je član Skupine Klisović.

Na sastanku s potpredsjednicom Odbora za europska pitanja i nadzor europskih fondova Ivelinom Vassilevom razgovaralo se o bugarskom predsjedanju Vijećem Europske unije te su bugarski parlamentarci iznijeli stavove oko aktualnih izazova s kojima se nose članice EU-a, poput migracija i zaštite vanjskih granica Unije. Izrazili su nadu u skorašnje pristupanje schengenskoj zoni te pružili podršku Hrvatskoj po istom pitanju.

Odlična suradnja dvaju parlamenata potvrđena je na sastanku s Parlamentarnom skupinom prijateljstva Bugarska-Hrvatska Narodnog sobranja. 

- Ono što skupine prijateljstva posebno potiču je otvoreni dijalog među parlamentarcima. Okupljaju zastupnike različitih političkih opcija i stavova, ali s jednim ciljem – promocije prijateljstva, kulturne suradnje, suradnje u obrazovanju, povezivanja lokalnih zajednica, rekao je Habek. 

Rekao je kako će Rijeka iduće godine preuzeti titulu Europske prijestolnice kulture, zajedno s irskim gradom Galwayem, te pohvalio izuzetno sadržajne aktivnosti bugarskoga grada Plovdiva koji tu titulu nosi ove godine s talijanskom Materom.  - Čestitamo Plovdivu koji kao grad bogat povijesnim nasljeđem, a okrenut budućnosti, izuzetno uspješno provodi ovaj projekt te se nadamo da će i Rijeka biti jednako uspješna sljedeće godine, rekao je Habek.