Zastupnici Kovač i Bačić sudjelovali na konferenciji mladih parlamentaraca država EU-a i Zapadnog Balkana

Podgorica - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač i potpredsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Ante Bačić sudjelovali su na Konferenciji mladih parlamentaraca Europske unije i Zapadnog Balkana, u organizaciji Skupštine Crne Gore i Odbora za međunarodne odnose i iseljenike.

Konferenciju je otvorio predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, a prisutnima su se obratili i predsjednik Skupštine Ivan Brajović te ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Konferencija je okupila zastupnike iz nacionalnih parlamenata 20 država članica Europske unije i nacionalnih parlamenata zemalja Zapadnog Balkana, a raspravljalo se o perspektivi proširenja Europske unije na zemlje Zapadnog Balkana nakon izbora za Europski parlament, ulozi nacionalnih parlamenta u Berlinskom procesu, razvojnim mehanizmima i obrazovanju te jačanju mreže mladih parlamentaraca.

Imajući u vidu ključnu ulogu koju nacionalni parlamenti imaju za demokratske procese u državama koje žele postati članice Europske unije, kao i u onima koje su već u Uniji, predsjednik Skupštine Duško Marković rekao je da formiranje mreže mladih parlamentaraca predstavlja važan korak u boljem međusobnom razumijevanju i jačanju povjerenja među državama.

O ulozi nacionalnih parlamenta u Berlinskom procesu govorio je predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač koji je istaknuo da je Europska unija ta koja treba brinuti o sigurnosti na europskom kontinentu, te da je zadatak svih država članica Unije pomoći stabilizaciji stanja na Zapadnom Balkanu. U svom govoru osvrnuo se i na važnost uloge nacionalnih parlamenata u europskoj politici. Zastupnik Ante Bačić, potpredsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju govorio je o razvoju i proširenju Europske unije, osvrnuvši se na dugotrajne pregovore Hrvatske za članstvo u Uniji te iskustvo i pomoć koju Hrvatska pruža zemljama Zapadnog Balkana na njihovom putu u EU. 
 
Na marginama konferencije predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora  Miro Kovač,u različitim se formatima susreo s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem. Tijekom susreta razmijenjena su mišljenja o jačanju mreže mladih parlamentaraca, europskoj integraciji zemlja Zapadnog Balkana te jačanju bilateralnih odnosa Hrvatske i Crne Gore kao i zajedničkom djelovanju u NATO-u i obostranoj spremnosti za zajedničke projekte u budućnosti.