Željka Josić primila rumunjskog veleposlanika Constantin-Mihaila Grigoriea

Zagreb - Voditeljica Hrvatsko-rumunjske međuparlamentarne skupine prijateljstva Željka Josić održala je u srijedu sastanak s veleposlanikom Rumunjske u Hrvatskoj Constantin-Mihailom Grigorieom.

Sugovornici su se uvodno složili kako učestala razmjena posjeta na najvišim državnim razinama ukazuje na odlične i prijateljske odnose Hrvatske i Rumunjske, a kao posebnu poveznicu istaknuli su dobru brigu o nacionalnim manjinama u obje zemlje.

Zastupnica Josić pohvalila je odlične odnose dvaju parlamenata te izrazila nadu u intenziviranje suradnje dviju skupina prijateljstva u području kulture, znanosti i obrazovanja. Predložila je povezivanje dviju država u IT području te kao primjer pozitivne prakse i potencijalne suradnje navela napredovanje industrije razvoja videoigara u Hrvatskoj koja u svijetu ima status jedne od najbrže rastućih grana gospodarstva. – Sisačko-moslavačka županija, iz koje dolazim, godinama se bori s velikom stopom nezaposlenosti i putem start-upova tzv. gaming industrije želimo potaknuti mlade da ostanu u županiji i bave se novim tehnologijama, rekla je Josić te napomenula kako je u jednoj srednjoj školi u Sisačko-moslavačkoj županiji pokrenuto obrazovanje za tehničara za razvoj videoigara.

Na sastanku je pohvaljena odlična suradnja Hrvatske i Rumunjske u triju predsjedatelja Vijećem Europske unije te je izražena nada u daljnju uspješnu suradnju tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.