150 srednjoškolaca sudjelovalo na prvom Učeničkom saboru, Hrvatski sabor, 13. svibnja 2013.

Zagreb – Oko 150 učenika iz osam srednjih škola iz Zagreba, Koprivnice, Oroslavja, Bedekovčine, Dugog Sela i Rijeke sudjelovalo je danas na simuliranoj sjednici Hrvatskoga sabora, projektu ostvarenom prvi put u suradnji Agencije za odgoj i obrazovanje i saborske Službe za građane, u sklopu eksperimentalne primjene Kurikuluma građanskog odgoja i obrazovanja.

Namjera je projekta upoznati učenike s radom Hrvatskoga sabora, procesom donošenja zakona, postupanjem u skladu s Poslovnikom i Dnevnim redom, pisanjem amandmana te glasovanjem, radi osvješćivanja poveznice između nacionalnih politika i organizacije društva i države.

Na današnjoj sjednici Učeničkog sabora, za koji je razrađen i posebni Poslovnik, učenici su po uzoru na stvarne plenarne sjednice Hrvatskoga sabora raspravljali o Prijedlogu provedbenih mjera za zapošljavanje mladih koji se temelji na Nacionalnom programu za mlade 2009. - 2013.

Po završetku sjednica zastupničkih klubova i odbora, učenici su se okupili u Velikoj vijećnici Hrvatskoga sabora radi konstituiranja Učeničkog sabora, gdje su im se uvodno obratili ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, predsjednik Državnog povjerenstva za provedbu probne sjednice Učeničkog sabora Đuro Sessa te predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko. 

Nakon što su imenovani predsjednik i tajnica Učeničkog sabora intonirana je himna, utvrđen Dnevni red sjednice te je započela rasprava uz prethodno očitovanje predstavnika klubova zastupnika te izvjestitelja odbora o prijedlogu. Nakon pojedinačne rasprave učenici su sukladno s procedurom podnijeli svoje amandmane na prijedlog te nakon dvosatne rasprave većinom glasova izglasali Rezoluciju o zapošljavanju mladih.

Na kraju sjednice učenicima su za uspomenu na sudjelovanje u Učeničkom saboru podijeljenje i zastupničke iskaznice.