Gordana Sobol primila veleposlanika Ukrajine Oleksandra Levčenka

Zagreb - Voditeljica parlamentarne skupine prijateljstva Hrvatske i Ukrajine Gordana Sobol primila je u radni posjet veleposlanika Ukrajine Oleksandra Levčenka. 

Veleposlanik je čestitao Hrvatskoj na punopravnom članstvu u EU-u i prenio pozdrave voditelja ukrajinske skupine prijateljstva Verhovne Rade Andrija Parubija. Obavijestio je sugovornicu o budućim događanjima i službenim posjetima ukrajinskih dužnosnika Republici Hrvatskoj, koji obuhvaćaju posjet ministra vanjskih poslova 9. rujna 2013., prvi posjet predsjednika Vlade Ukrajine i gospodarskog izaslanstva Hrvatskoj tijekom druge polovice listopada, dolazak na Dubrovnik Summitt visokog dužnosnika Ukrajine te parlamentarno organiziranje teniskog turnira u Ukrajini u rujnu.

Izvijestio je o obilježavanju 200. obljetnice rođenja Tarasa Ševčenka, uglednog ukrajinskog pjesnika, proslavi dana Ukrajinske ulice 28. kolovoza, na koju će biti pozvani i članovi hrvatsko-ukrajinske parlamentarne skupine prijateljstva. Također je najavio i obilježavanje krštenja Ukrajine 28. kolovoza 2013. (1025 god.) te nastavak aktivne međužupanijske suradnje. Ukrajina surađuje s 11 hrvatskih županija. Najavio je i uzvratni posjet ukrajinske skupine prijateljstva Hrvatskoj krajem svibnja ili početkom lipnja 2014. godine. U vezi s gospodarskom suradnjom veleposlanik Levčenko istaknuo je kako će se Ukrajina pridružiti trasi plinovoda LNG terminala na Krku te će tijekom trilateralnog sastanka premijera Ukrajine, Republike Hrvatske i Mađarske usuglasiti dogovor o transportu plina.

Zastupnica Sobol rekla je da je zakon o strateškim investicijama već donesen, a izrada studije o izvodivosti i zaštiti okoliša dio je strateških planova. Naveo je i potpisivanje ugovora s MORH-om u vezi s remontom i nabavom 12 borbenih zrakoplova MiG-ova 21. Govoreći o turizmu, naglasio je još uvijek prisutan problem viza. Upoznao je sugovornicu i s održavanjem sastanka na vrhu članica EU-a i država sudionica Istočnog partnerstva u Vilniusu, 27. i 28. studenoga 2013. Naglasio je, također, napore koje Ukrajina ulaže radi budućeg članstva u EU-u. Izrazivši podršku reformskim naporima Ukrajine na njezinu europskom putu, Sobol je rekla da Hrvatska nudi svoja iskustva Ukrajini stečena dugotrajnim pregovaranjem s EU-om. 
 

Autor: Međuparlamentarna skupina prijateljstva Hrvatska-Ukrajina