Parlamentarna skupština Mediterana: Vodstvo, odgovornost i suradnja tijekom pandemije, mjere za zaštitu najugroženijih

Zagreb - Na temelju odluke Parlamentarne skupštine Mediterana (PAM), čiji je član i Hrvatski sabor, svake godine 21. ožujka obilježava se Dan Mediterana.

PAM je na 3. plenarnoj, sjednici održanoj u Monaku 2008. godine, na prijedlog Stalnog odbora za međucivilizacijski dijalog i ljudska prava, jednoglasno usvojio odluku o obilježavanju Dana Mediterana 21. ožujka svake godine. Cilj obilježavanja je podsjećanje na zajedničku baštinu i nasljeđe mediteranskog prostora te promoviranje dijaloga i razumijevanja u rješavanju političkih, gospodarskih, kulturnih i vjerskih razlika. 

Za ovogodišnje obilježavanje Dana Mediterana PAM je istaknuo temu: "Vodstvo, odgovornost i suradnja tijekom pandemije Covida-19". S obzirom na to da je pandemija Covida-19 značajno utjecala na rad međunarodnih i regionalnih parlamentarnih organizacija, tako je i PAM od ožujka 2020. prilagodio svoje djelovanje krizi uzrokovanoj pandemijom Covida-19. 

Ubrzo nakon 14. plenarnog zasjedanja PAM-a, održanog u Ateni 20. i 21. veljače 2020., otkazani su svi fizički sastanci, a Tajništvo PAM-a uspostavilo je rad organizacije na daljinu putem virtualnih sastanaka na kojima su se razmatrali aktualni izazovi za euromediteransku regiju u organizaciji PAM-a te u organizaciji partnerskih i ostalih međunarodnih organizacija na kojima je PAM sudjelovao putem svojih predstavnika.

Ujedno je uspostavljena i elektronička razmjena informacija s članovima PAM-a putem izvješća na brojne teme povezane s pandemijom Covida-19, kao što su primjerice utjecaj pandemije na migrante i izbjeglice, gospodarstvo i socijalna pitanja, sigurnost hrane u mediteranskoj regiji, klimatske promjene te izvješća o strategiji cijepljenja i naporima međunarodnih organizacija i partnera PAM-a u borbi protiv Covida-19. 

U središtu svih rasprava bila je pandemija Covida-19, koja je svijet izložila novim nepoznatim izazovima, što je dovelo ne samo do zdravstvene krize, već i do gospodarske i socijalne krize bez presedana, koja zahtijeva zajednički odgovor, solidarnost, međusobnu suradnju, kao i snažno vodstvo i odgovornost. 

Na samom početku pandemije, predsjednik PAM-a Karim Darwish istaknuo je potrebu usmjeravanja svih napora na zajedničku borbu protiv bolesti, solidarnost i globalnu suradnju. Posebno je istaknuta zaštita zdravstvenih djelatnika, kao i najugroženijih, koji uključuju starije osobe, žene i djecu, izbjeglice i migrante.

Prepoznajući ključnu ulogu nacionalnih parlamenata i zastupnika u osiguravanju vodstva i odgovornosti PAM je pozvao sve svoje članove na razmjenu informacija o provedenim inicijativama, s primjerima suradnje, kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini.

Dan Mediterana 2021. posvećen je svima koji su osigurali odgovor na pandemiju Covida-19 i usvajanje mjera u korist najugroženijih.

Parlamentarna skupština Mediterana okuplja 28 država članica, potiče politički dijalog i razumijevanje između država članica i njihovih građana s ciljem izgradnje i jačanja povjerenja između mediteranskih država, osiguranja regionalne stabilnosti, sigurnosti i promoviranja mira, usuglašavanja djelovanja mediteranskih država uz predstavljanje mišljenja, preporuka i ostalih savjetodavnih instrumenata nacionalnim parlamentima i vladama, regionalnim organizacijama i međunarodnim forumima.

Temeljna misija PAM-a je jačanje političke, gospodarske, društvene i kulturne suradnje između država članica s ciljem nalaženja zajedničkih rješenja za izazove s kojima se suočava mediteranska regija.