Afganistanska zastupnica Nayibi u Saboru predstavila međunarodni projekt ''Podrška ženskom poduzetništvu''

Zagreb - Potpredsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Sonja König danas je u Hrvatskome saboru primila Robabu Nayibi, afganistansku zastupnicu u Vijeću pokrajine Balkh koja u Hrvatskoj boravi u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH. 

Robaba Nayibi je i afganistanska koordinatorica projekta međunarodne razvojne suradnje Hrvatske u Afganistanu ''Podrška ženskom poduzetništvu'' i voditeljica nevladine udruge SSYWCO (Social Services for Young Women and Children Organization) u Mazar-e Sharifu. 

Robaba Nayibi predstavila je osnovne aktivnosti i programe kojima nastoji doprinijeti poboljšanju položaja žena u afganistanskom društvu, ponajprije opismenjivanjem i drugim vidovima obrazovanja te njihovim uključivanjem u radionice poput projekta izrade tepiha. -U poslijeratnom razdoblju u Afganistanu, istaknula je Nayibi, počeli su i demokratski procesi, čime su se otvorile mogućnosti i za aktivniju ulogu žena u društvu, njihov izlazak iz izolacije i barem minimalnu participaciju u tijelima lokalne i državne vlasti. 

Sonja König upoznala je afganistansku zastupnicu s radom Odbora za ravnopravnost spolova, aktualnim pitanjima kojima se Odbor bavi te nedavnim istraživanjima čiji su rezultati pokazali kako viši postotak sudjelovanja žena u jedinicama lokalne uprave i samouprave doprinosi i višem broju indeksa razvijenosti tih sredina. 

-Jačanje samopouzdanja kod žena vrlo je bitno u njihovoj borbi za postizanje veće ravnopravnosti u društvu, naglasila je König te iskazala podršku Odbora za ravnopravnost spolova radu i angažmanu Robabe Nayibi.
 

Autor: Služba za medije