Ante Babić sudjelovao na sastanku Odbora za politička pitanja, sigurnost i ljudska prava Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran

Barcelona – Član Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran Ante Babić sudjelovao je na sastanku Odbora za politička pitanja, sigurnost i ljudska prava. 

Rasprave prvoga ovogodišnjeg sastanka Odbora, održanog u Tajništvu Unije za Mediteran u Barceloni, vodile su se o projektima Unije za Mediteran te o preporukama o "Ulozi parlamenata u promicanju i zaštiti ljudskih prava" za sljedeće zasjedanje Parlamentarne skupštine. Međutim, slijedom nedavnih terorističkih napada u Parizu zastupnici su se uvodno osvrnuli i na situaciju na Bliskom istoku, posebno na situaciju u Iraku i Siriji. Zastupnik Babić osudio je terorističke napade u Parizu te svaki oblik radikalnoga i ekstremnoga ponašanja i zloupotrebljavanja religije za određene ciljeve. Naglasio je da islam danas u svom radikalnom tumačenju nije religijski već politički projekt, što pokazuju nove, neočekivane ekstremističke snage u Iraku i Siriji i nastanak tzv. Islamske države. 
U borbi protiv terorizma, naglasio je, posebno treba paziti da se ne umanjuju ljudska prava te da je islam u Europi islam velikih vrijednosti, ideja i suživota odnosno njegov sastavni dio. Također, istaknuo je problem manipulacije, posebno mladih ljudi, te u tom kontekstu i njihov odlazak iz Europe u Irak i Siriju. Istaknuo je da je to učinilo više od 800 osoba iz BiH, Albanije i Kosova. Zaključno, naglasio je da su vođe islamske zajednice u Hrvatskoj prepoznale ovaj devijantni problem, oštro ga osudile, ali i  istaknule hrvatski model integracije kao jedno od mogućih rješenja.

U razmjeni mišljenja sa zamjenicima glavnoga tajnika Unije za Mediteran članovi su dobili pregled provedbi svih dosadašnjih projekata s oznakom UzM kao i o postupku predlaganja novih projekata. 
Zastupnik Babić založio se za nekoliko projekata u kojima sudjeluje Hrvatska i koji su u postupku dobivanja službene oznake – Vallis Solaris (sudjeluje Mediteranski centar za napredne studije u znanosti i tehnoligiji u Splitu), Gender Task Force (sudjeluje Regionalni centar za jednakost spolova), Young Women as Job Creators (uključena Hrvatska udruga poslovnih žena) te Mediterranean Social Business Network, u kojem je partner Nezavisna udruga mladih. Slijedom dogovora na plenarnom zasjedanju Parlamentarne skupštine u veljači 2014. u Jordanu tema „Uloga nacionalnih parlamenata u zaštiti i promicanju ljudskih prava“ središnja je tema rada Političkoga odbora u sljedećem dvogodišnjem razdoblju. Zbog zamolbe predsjednika Odbora da se dostave prijedlozi aktivnosti rada povezani s ovom temom, Odbor je raspravio neke od predloženih aktivnosti. One će se uključiti u preporuke, koje će biti usvojene na sljedećem zasjedanju Parlamentarne skupštine u Lisabonu 12. svibnja ove godine.
 

Autor: Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran