Blažeković predstavio polugodišnje izvješće o radu saborskog Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini NATO-a

Zagreb - Saborski zastupnik i voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Boris Blažeković održao je radi redovitoga polugodišnjeg izvještavanja javnosti tiskovnu konferenciju posvećenu aktivnostima, radu te ukupnim ostvarenim troškovima tog saborskog radnog tijela.

Naglasivši važnost parlamentarne diplomacije kao bitnog čimbenika stanja i razvoja međunarodnih odnosa, ali i istaknuvši kako je ona ujedno i neizostavan dio implementacije članskih obaveza te vid solidarnosti među državama članicama NATO-a, Blažeković je iznio podatak kako će Izaslanstvo, temeljem predstojećeg kompletiranja završnog obračuna, ovu godinu zaključiti s rashodima od oko 420 tisuća kuna (uklj. PDV), a u taj je iznos uračunato i plaćanje redovite godišnje članarine kao prihoda PS NATO-a u visini od 87.912 kuna.

Navedeni iznos pokriva ukupno šesnaest putovanja članova Izaslanstva i pratećeg administrativnog osoblja radi sudjelovanja u aktivnostima pojedinih tematskih odbora i radnih tijela Parlamentarne skupštine NATO-a te sudjelovanja na proljetnom zasjedanju PS NATO-a u Luksemburgu. Spomenuti iznos obuhvaća i troškove putovanja u Bruxelles radi koordinacije hrvatskog domaćinstva 59. godišnjeg zasjedanja PS NATO-a u Dubrovniku (11. - 14. listopada 2013.), a o njegovoj uspješnosti govori opći stav tristo šezdeset i jednog NATO parlamentarca - u ovom slučaju potkrijepljen službenim izjavama vodećih dužnosnika Parlamentarne skupštine NATO-a - kako je riječ o jednom od najboljih zasjedanja dosad održanih u gotovo šezdesetogodišnjoj povijesti NATO parlamentarizma. Blažeković je naglasio kako je minulo zasjedanje PS NATO-a Hrvatskoj donijelo istovremenu korist i izuzetne dosege u trima zasebnim sferama - političkoj, turističke promocije i tehničko-organizacijskoj.

Imajući u vidu specifičnu prirodu parlamentarnog NATO foruma, koji svoju važnu političku ulogu komunikacijskog kanala među državama članicama ostvaruje upravo kvalitetnom interakcijom nacionalnih parlamentarnih izaslanstava u pogledu tematike sigurnosti odnosno izgradnje arhitekture stabilnosti, ali isto tako i objektivno ustanovljive rezultate rada Izaslanstva, Blažeković je ocijenio djelovanje ovog saborskog radnog tijela u protekloj godini potpuno zadovoljavajućim. Svjestan socijalnog trenutka te neupitnog zahtjeva za transparentnim i racionalnim trošenjem novca poreznih obveznika ostvarene je troškove svrstao u kategoriju nužnih izdataka koji su, s druge strane, Hrvatskoj donijeli i posve mjerljivu, a ne samo političku, korist. 

Blažeković je ujedno predstavio i Godišnju nagradu "AMBASADOR hrvatskog kongresnog turizma" koju dodjeljuje Hrvatska udruga profesionalaca kongresnog turizma, a koju je za 2013. godinu dobilo Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a za organizaciju 59. godišnjeg zasjedanja PS NATO-a u Dubrovniku. 
 

Autor: Služba za medije