Božinović i Ivić sudjeluju na konferenciji o zajedničkim politikama EU-a s područja vanjskih odnosa, sigurnosti i obrane

Rim - Davor Božinović i Tomislav Ivić sudjeluju na dvodnevnoj interparlamentarnoj konferenciji za Zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku i Zajedničku sigurnosnu i obrambenu politiku koja se održava u talijanskom Senatu.
 
Prvi dan konferencije razmijenjena su mišljenja o budućnosti Zajedničke vanjske i sigurnosne politike i Zajedničke sigurnosne i obrambene politike Europske unije. Sudionici konferencije istaknuli su potrebu za jačanjem zajedničke pozicije u području vanjske, sigurnosne i obrambene politike Unije, osvrnuvši se na nestabilna i krizna područja južnog i istočnog susjedstva i na probleme sve većeg broja migracija. Spomenute su i nestabilnosti na Mediteranu i sve veći problem ilegalnih migracija. 

Tijekom konferencije sudionici su posebno isticali neophodnost revizije Zajedničke sigurnosne i obrambene strategije Unije te potrebu za jačanjem europske obrane. U tom kontekstu razmijenjena su mišljenja o jačanju uloge europskih borbenih skupina. Posebno je istaknut sve veći problem epidemije ebole, vojnih sukoba na području Bliskog istoka i sigurnosti istočne granice EU-a. 

Također je naglašena i potreba za čvršćom politikom Europske unije prema Ruskoj Federaciji u kontekstu provođenja dogovora u Minsku u postizanju primirja u Ukrajini. Vezano uz ISIL istaknuta je potreba za uključenjem susjeda istočnih i južnih zemalja radi pronalaženja zajedničkog rješenja i potrebe za političkim dijalogom.
 
Sudionicima konferencije obratila se visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Komisije Federica Mogherini koja je izvijestila o aktualnom stanju u južnom i istočnom susjedstvu Unije te se osvrnula na situaciju u Libiji i Ukrajini. Naglasila je potrebu  za unapređenjem političkog dijaloga sukobljenih strana te čvršću uključenost Europske unije. Visoka predstavnica također je istaknula da je pitanje proširenja Zapadnog Balkana visoko na ljestvici njezinih prioriteta kao i ostale aktualne teme kojima se konferencija bavi. Pozdravila je i njemačko-britansku inicijativu za Bosnu i Hercegovinu.
 
Drugi dan konferencije u talijanskom Senatu održavaju se radionice na kojima se raspravlja o budućnosti borbenih skupina Europske unije, unapređenju odnosa Europske unije i Afrike te o regionalnoj stabilnosti i proširenju Zapadnog Balkana.
 

Autor: Odbor za vanjsku politiku