Članovi Odbora za europske integracije i Odbora za vanjsku politiku održali sastanak s potpredsjednikom EK Marošem Šefčovičem

Zagreb – Predsjednik saborskoga Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac i potpredsjednik Odbora za europske integracije Gordan Jandroković, uz članove tih saborskih odbora Andreja Plenkovića, Davora Božinovića i Nikolu Vuljanića, održali su danas zajednički sastanak s Marošem Šefčovičem, potpredsjednikom Europske komisije i povjerenikom za međuinstitucionalne odnose i administraciju. Na sastanku su sudjelovali i novoizabrani zastupnici u Europskom parlamentu Zdravka Bušić, Ivana Maletić i Oleg Valjalo.

Maroš Šefčovič čestitao je Hrvatskoj na impresivnom poslu koji je obavljen u tijeku priprema za članstvo u Europskoj uniji, naglasivši kako je to dobra poruka i ostalim zemljama u regiji. U njegovoj nadležnosti povjerenika za međuinstitucionalne odnose i upravu uska je suradnja i koordinacija aktivnosti s Europskim parlamentom, Vijećem EU-a, Odborom regija, Gospodarskim i socijalnim odborom, pučkim pravobraniteljem i nacionalnim parlamentima radi postizanja učinkovitosti rada europskih institucija. Jedan je od njegovih zadataka izgradnja konsenzusa među EU institucijama o pitanju temeljnih politika. To zahtijeva kulturu suradnje i učinkovit sustav unutarnje komunikacije među svim europskim institucijama. Lisabonski ugovor pruža jedinstvenu priliku uspostave sasvim novog sustava EU-a kako bi europske odluke bile razumljivije javnosti, a EU postao jači globalni akter. Nacionalni parlamenti postali su važan korektiv pri nadzoru poštivanja načela supsidijarnosti imajući u vrlo ranoj fazi mogućnost interveniranja. Stoga je jedan od prioriteta povjerenika za međuinstitucionalna pitanja osigurati aktivnu i konstruktivnu ulogu nacionalnih parlamenata u postupku odlučivanja. Na dnevnom redu koji će Europska komisija predložiti najesen u fokusu interesa naći će se zakonodavni akti koji bi Uniju izvukli iz krize, jedinstveni rezolucijski mehanizmi za banke, veće uključivanje Europske investicijske banke i mogući novi bankarski proizvodi. Najavio je kako će 
prvi put u 56-godišnjoj povijesti zajednice europskih zemalja usvojeni sedmogodišnji proračun za razdoblje 2013. - 2020. biti manji od prethodnog i iznosit će 960 milijardi eura. 

Jedno od brojnih pitanja hrvatskih zastupnika odnosilo se i na transparentnost donošenja odluka na razini EU-a, a Šefčovič je s ponosom istaknuo nedavno pokrenuti "Transparency portal" koji omogućuje svakom građaninu EU-a da izravnim pristupom prati usvajanje odluka u EU-u te da o njima da i svoje mišljenje. Portal omogućuje pristup različitim vrstama baza podataka s dokumentima, bazama podataka o korisnicima sredstava EU-a, bazama podataka o različitim interesnim skupinama u EU-u, etičkim kodeksima, informacijama o procjenama učinka pojedinog akta, bazama podataka o protokolarnim poklonima i slično. 

Autor: Služba za medije