Članovi Odbora za poljoprivredu i Odbora za europske poslove održali sastanke s izaslanstvom turskog parlamenta

Zagreb - Predsjednik Odbora za poljoprivredu Hrvatskoga sabora Franjo Lucić sa članovima Odbora primio je izaslanstvo Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i ruralne poslove Velike nacionalne skupštine Republike Turske. 

Izaslanstvo Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i ruralne poslove Velike nacionalne skupštine Republike Turske boravi u Republici Hrvatskoj od 27. do 30. siječnja 2014. godine. U okviru posjeta Republici Hrvatskoj izaslanstvo Turske jučer je posjetilo Požeško-slavonsku županiju. Održali su sastanke s predstavnicima županijskih i lokalnih vlasti te posjetili tvrtke "Osatina grupa d.o.o.“ i „Kutjevo d.d.". Na sastanku u Hrvatskome saboru članovi turskog izaslanstva iskazali su zadovoljstvo jučerašnjim posjetom Požeško-slavonskoj županiji te istaknuli značajna iskustva i korisna saznanja s kojima su se upoznali na području poljoprivredne proizvodnje. 

Predsjednik Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i ruralne poslove Velike nacionalne skupštine Turske Ibrahim Yiğit osvrnuo se na posjet tvrtkama u Požeško-slavonskoj županiji te istaknuo izuzetnu tehnološku razvijenost u postrojenjima za poljoprivrednu proizvodnju. Predsjednik Odbora za poljoprivredu Hrvatskoga sabora Franjo Lucić pohvalio je izrazito produktivnu razmjenu iskustava s turskim kolegama, posebice na područjima kao što su državni poljoprivredni poticaji i navodnjavanje. Razgovaralo se još i o konkretnim državnim poticajima i projektima koje provodi Turska na području ribarstva i razvoja marikulture te zaštite okoliša. 

Izaslanstvo Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i ruralne poslove Velike nacionalne skupštine Republike Turske održalo je sastanak i s predsjednikom Odbora za europske poslove Danielom Mondekarom i članovima Odbora. 

Predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar uvodno je gostima iz Turske predstavio novu ulogu Odbora i njegove aktivnosti od kada je Hrvatska postala članica Europske unije. -Odbor za europske poslove kao novo parlamentarno tijelo osnovan je ulaskom Hrvatske u članstvo Unije te je zamijenio dotadašnji Odbor za europske integracije, kazao je Mondekar. Dodao je da je Odbor sa sedamnaest članova i najbrojniji Odbor u ovom sazivu Sabora, a članovi su većinom potpredsjednici drugih odbora u Saboru. 

Neke od aktivnosti Odbora za europske poslove vezane su uz razmatranje izvješća Vlade o sastancima Vijeća Europske unije, provođenje postupka provjere poštovanja načela supsidijarnosti te sudjelovanje u postupku predlaganja kandidata RH za institucije i tijela EU-a, pojasnio je Mondekar. 

Predsjednik Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i ruralne poslove Velike nacionalne skupštine Republike Turske Ibrahim Yiğit uputio je ovom prigodom čestitke povodom ulaska Hrvatske u članstvo Europske unije. 

U nastavku se razgovaralo o velikoj ekspanziji poljoprivredne proizvodnje u Turskoj. Ibrahim Yiğit istaknuo je da je Turska danas prva u Europi po izvozu poljoprivrednih proizvoda, a šesta u svijetu. Ključni su elementi ubrzanog poljoprivrednog razvoja u Turskoj razvoj vlastitih novih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji te državni poticaji za poljoprivrednike, dodao je Yiğit. 
 

Autor: Služba za medije