Daniel Mondekar održao sastanak s članovima Odbora za savezne i europske poslove bavarskoga Parlamenta

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar sastao se danas s članovima Odbora za savezne i europske poslove bavarskoga Parlamenta koje je predvodio predsjednik Odbora Franz Rieger.

U središtu interesa njemačkih zastupnika bila su iskustva Hrvatske nakon ulaska u Europsku uniju, mogući problemi u europskim poslovima s kojima se naša zemlja od tada susreće, rad i uloga saborskog Odbora za europske poslove, a zanimalo ih je i kojom dinamikom i na koji način Hrvatska prijavljuje projekte za fondove EU-a. 

Daniel Mondekar detaljno je upoznao sugovornike s opsežnim poslovima koje obavlja saborski Odbor za europske poslove te sastavom Odbora. Pojasnio je također dugotrajan proces pretpristupnih pregovora za punopravno članstvo Hrvatske u EU-u te iznio aktualne probleme s kojima se Hrvatska susreće u okviru europskih poslova. Među ostalim, istaknuo je problem nedovoljnog broja stručnjaka u institucijama i agencijama koje se bave izradom i prijavom projekata za fondove EU-a. - Hrvatska mnogo ulaže u obrazovanje tih kadrova, no zbog nemogućnosti da ih država primjereno plati, odljev stručnjaka u privatni sektor vrlo je velik, dodao je Mondekar.

Sugovornici su također razmijenili iskustva vezana uz provođenje Strategije Europa 2020 te Strategije EU-a za dunavsku regiju. Zaključno, složili su se kako su bilateralni odnosi Njemačke i Hrvatske, isto tako Hrvatske i Bavarske, posebice na parlamentarnoj razini vrlo dobri i prijateljski. Njemački zastupnici izrazili su  spremnost svojim iskustvom i sugestijama vezanim uz europske poslove pomoći Hrvatskoj te su s tim ciljem predložili sljedeći susret u Münchenu.
 

Autor: Služba za medije