Daniel Mondekar održao sastanak s izaslanstvom Međuparlamentarne skupine prijateljstva Irana i Hrvatske iranskoga parlamenta

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar, zajedno s članovima Odbora Ingrid Antičević Marinović i Igorom Kolmanom, sastao se danas s izaslanstvom Međuparlamentarne skupine prijateljstva Irana i Hrvatske iranskoga parlamenta koje je predvodio voditelj Skupine Jabare Kucheki Nezhad. Susret je održan nakon niza sastanaka iranskog izaslanstva u Hrvatskome saboru: s predsjednikom Sabora Josipom Lekom, članovima Odbora za vanjsku politiku te članovima Hrvatsko-iranske međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatskoga sabora.

Na početku razgovora Daniel Mondekar ukratko je upoznao sugovornike s djelokrugom rada i sastavom Odbora za europske poslove te dugogodišnjim procesom pregovora s Europskom unijom za punopravno članstvo Hrvatske u EU-u. Među ostalim aktivnostima Odbora, istaknuo je i njegovu ulogu u odnosima sa zemljama u regiji, posebice u potpori europskoj perspektivi susjednih država. 

Govoreći o bilateralnim odnosima Hrvatske i Irana, sugovornici su ocijenili da oni na političkoj razini sve više jačaju, a to je preduvjet jačanja gospodarske i kulturne suradnje. - Iran može mnogo toga ponuditi Hrvatskoj, npr. suradnju u području visoke i nanotehnologije, istaknuo je predsjednik iranske skupine prijateljstva, a postoji i interes za suradnjom na području medicine.

Predsjednik Međuparlamentarne skupine prijateljstva Irana i Hrvatske čestitao je Hrvatskoj na članstvu u EU-u te izrazio nadu da će Hrvatska kao ravnopravna članica ove zajednice moći biti glas Irana u Europskoj uniji, posebice u nastojanjima Irana da pokaže EU-u da kao prijateljska zemlja može imati značajnu ulogu u rješavanju negativnih društvenih pojava kao što su radikalizam i terorizam. – Nadam se da će nova Europska komisija u odnosu prema Iranu imati drukčiji pristup i konkretnije stavove nego do sada, a to će otvoriti vrata i većem angažmanu Hrvatske, na kraju sastanka rekao je Mondekar.
 

Autor: Služba za medije