Domagoj Hajduković sudjelovao na studentskoj konferenciji posvećenoj 10. obljetnici članstva Hrvatske u Europskoj uniji

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković sudjelovao je u četvrtak na studentskoj konferenciji posvećenoj desetoj obljetnici članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji održanoj u Kući Europe u Zagrebu.

U okviru programa suradnje Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, studenti politologije i novinarstva analizirali su na koji je način članstvo u Europskoj uniji mijenjalo Hrvatsku i u kojoj je mjeri europsko zakonodavstvo utjecalo na pojedina područja javnih politika. Predsjednik Odbora za europske poslove razgovarao je sa sudionicima prvog panela konferencije, koji je bio usredotočen na učinke hrvatskoga članstva u EU-u u kontekstu Europskog zelenog plana. Studenti su predstavili svoja istraživanja posvećena politikama gospodarenja otpadom, zaštite potrošača te održivog prometa u kojima su analizirali stanje u zakonodavstvu i praksi u Hrvatskoj u navedenim područjima prije i nakon ulaska u Uniju.

Hajduković se složio sa studentima kako je na promjene kojima svjedočimo u gospodarenju otpadom, zaštiti prava i interesa potrošača, kao i smanjena emisija u sektoru prometa utjecala kombinacija obveze usklađivanja sa zakonodavstvom EU-a i povećane svijesti među građanima Hrvatske za ova pitanja. Izrazio je mišljenje kako bez poticaja, koji dolaze s razine Europske unije, promjene u Hrvatskoj ne bi bile toliko dinamične i izražene. Zaključno je pozvao studente da prate rad Hrvatskoga sabora u europskim poslovima putem saborskih internetskih stranica, ali i kontaktima sa zastupnicima.