Gvozden Srećko Flego izabran za potpredsjednika Parlamentarne skupštine Vijeća Europe

Strasbourg - U Strasbourgu se od 27. do 31. siječnja održava prvo godišnje zasjedanje Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PS VE) na kojem sudjeluju i članovi saborskog Izaslanstva u PS VE-u Gvozden Flego, Igor Kolman, Frano Matušić, Melita Mulić i Ivan Račan.

Zasjedanje je započelo izborom novog predsjednika PS VE-a te je već u prvom krugu na tu funkciju izabrana Anne Brasseur, čime je postala druga žena predsjednica Parlamentarne skupštine u njezinoj povijesti. Brasseur (Luxembourg, ALDE grupa) je s osvojenih 165 glasova pobijedila britanskog kandidata, člana Grupe europskih demokrata (EDG) Roberta Waltera. Voditelj saborskog Izaslanstva Gvozden Srećko Flego izabran je za jednog od potpredsjednika Skupštine te je u nekoliko navrata predsjedavao radom PSVE-a.
Tijekom zasjedanja vodile su se rasprave o aktualnim temama s područja vladavine prava, demokratizacije i zaštite ljudskih prava, u kojima su aktivno sudjelovali i hrvatski zastupnici. Igor Kolman tako je govorio o prevenciji rasizma i netolerancije na tlu Europe, Ivan Račan (u ime SOC grupe) o odnosu politike i interneta, a Melita Mulić o dramatičnoj humanitarnoj krizi izbjeglica iz Sirije te o pitanju migranata u okvirima europskih država domaćina. Danas je u tijeku rasprava o situaciji u Ukrajini, o čemu će govoriti član Izaslanstva Frano Matušić.


Parlamentarcima su se tijekom ovog tjedna uime Austrije, zemlje koja trenutačno predsjeda Vijećem Europe, obratili ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz te austrijski kancelar Werner Faymann, a posebnu je pozornost privukao nastup predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza, koji je potvrdio sinergiju između dviju organizacija i naglasio da će odnosi između Europskog parlamenta i PS VE-a zasigurno jačati.
 

Autor: Ured za međunarodne i europske poslove