Gvozden Srećko Flego sastao se s predstavnicima ruskog veleposlanstva

Zagreb - Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Gvozden Flego sastao se s Dmitrijem Zikovom, ministrom savjetnikom i Sergejem Trofimovom, prvim tajnikom Veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj. 

Središnja tema razgovora bila je razmatranje i prihvaćanje vjerodajnica parlamentarnih izaslanstava pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, o čemu će se raspravljati tijekom prvog godišnjeg zasjedanja PSVE-a u siječnju 2015. godine. Rusija, čijem izaslanstvu je PSVE proljetos uskratila pravo glasa zbog ruske aneksije Krima, zainteresirana je za puno prihvaćanje vjerodajnica izaslanstva Dume u PSVE-u.

Flego je naglasio važnost Vijeća Europe za daljnji razvitak demokracije i unapređenje svih aspekata ljudskih prava kao i za dogovaranje odnosno suradnju na paneuropskoj razini. Izrazio je nadu da će članovi ruskog izaslanstva nastaviti sudjelovati u PSVE-u i njezinim radnim tijelima, bez obzira na odluku PSVE-a o djelomičnom (uz pravo sudjelovanja u raspravama, ali ne i glasovanja) ili potpunom priznavanju vjerodajnica izaslanstvu parlamenta Ruske Federacije. 

Na kraju sastanka sugovornici su dogovorili daljnju suradnju.

Autor: Ured za međunarodne i europske poslove