Igor Kolman sudjelovao na sastanku predsjednika odbora uključenih u COSAC

Riga - U latvijskome parlamentu Saeimu održan je sastanak predsjednika odbora uključenih u Konferenciju odbora za poslove Unije parlamenata Europske unije (COSAC). Na njemu je sudjelovao i potpredsjednik saborskoga Odbora za europske poslove Igor Kolman. 

Sastanak je započeo usvajanjem zajedničke izjave o trenutačnim događajima u Ukrajini kojom se osuđuje nasilje nad civilima, a Europska unija i njezine države članice pozivaju se na pružanje podrške Ukrajini u procesu stabilizacije političke i gospodarske situacije u zemlji. 

U nastavku konferencije predstavljeni su prioriteti latvijskoga predsjedanja Vijećem Europske unije – digitalna, konkurentna i angažirana Europa. Prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans govorio je o suradnji Junckerove Komisije s nacionalnim parlamentima. Istaknuo je kako je osnovni cilj novo i bliskije partnerstvo. Pozdravio je rastuću uključenost nacionalnih parlamenata u proces donošenja odluka na razini Europske unije te najavio novi način rada Komisije koji uključuje manje inicijativa na kojima se radi, ali uz užu suradnju sa svim zainteresiranim stranama. 

U svojem osvrtu potpredsjednik Odbora za europske poslove Igor Kolman pohvalio je usredotočenost latvijskoga predsjedništva na osiguravanje uvjeta za gospodarski rast te na politiku susjedstva. Pozdravio je određeni odmak od politike stroge štednje u latvijskim prioritetima koji se očituje u usmjerenosti na digitalnu agendu, industriju i energetsku politiku. Iako je politika štednje osigurala fiskalnu konsolidaciju, danas je jasno da je potreban drukčiji pristup za nadvladavanje gospodarske stagnacije u Europskoj uniji, rekao je Kolman. 

Istaknuo je kako je fiskalna disciplina ipak značajan preduvjet budućega gospodarskog rasta i razvoja, a najučinkovitiji je instrument za njezino postizanje i održanje Europski semestar. Stoga je pozdravio poziv latvijskoga predsjedništva nacionalnim parlamentima da se uključe u raspravu o Posebnim preporukama po državama članicama. Najavio je da će se Hrvatski sabor uključiti i u izradu Nacionalnoga programa reformi. 

Zaključno je pohvalio predanost nove Komisije suradnji s nacionalnim parlamentima i najavio skoro donošenje Radnoga programa za razmatranje stajališta Republike Hrvatske za 2015. u Odboru za europske poslove. 

Sastanak je nastavljen raspravom o Istočnom partnerstvu u kojoj je kao poseban gost sudjelovao potpredsjednik Odbora za europske integracije ukrajinske Verhovne rade Ostap Semerak. On je zahvalio Europskoj uniji na potpori koju pruža Ukrajini te je rekao kako će najbolji odgovor separatistima biti uspješna proeuropska Ukrajina. Sudionici rasprave složili su se o važnosti politike Istočnoga partnerstva za stabilnost i prosperitet Europske unije i njezina susjedstva. 
 

Autor: Odbor za europske poslove