Izaslanstvo Hrvatskoga sabora na jesenskom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe

Strasbourg - U Strasbourgu je od  29. rujna do 3. listopada  2014.  u tijeku jesensko zasjedanje Parlamentarne skupštine Vijeća Europe na kojem sudjeluje Izaslanstvo  Hrvatskoga sabora  u sastavu Gvozden Flego,  Ingrid Antičević Marinović, Melita Mulić, Gordan Jandroković, Igor Kolman i Frano Matušić.

Na dnevnom redu zasjedanja našle su se brojne aktualne teme, posebno i o kriznoj situaciji u Ukrajini te prijetnji koju predstavlja teroristička organizacija koja sebe naziva Islamskom državom. Članovi  Izaslanstva aktivno sudjeluju u raspravama  zasjedanja te je tako Ingrid Antičević Marinović govorila na temu  borbe protiv rastuće pojave neonacizma u Europi, istaknuvši kako se često događa da neonacističke grupe koriste slobodu govora kao sredstvo legitimiziranja svojeg pokreta te privlačenja pažnje na svoje stavove. -Oni pojačano regrutiraju i mlade ljude, učeći ih da su stranci neprijatelji i da treba težiti rasnoj čistoći. Ovaj je pokret nažalost posebno procvao u posljednje vrijeme radi pojave ekonomske krize, koja u načelu potpaljuje ekstremne desničarske pokrete, rekla je Antičević Marinović.

Jedna od tema o kojoj se raspravljalo tijekom zasjedanja bila su i prava žena u zemljama južnog Mediterana, posebno nakon revolucija koje je donijelo tzv. Arapsko projeće, o čemu je raspravljala zastupnica Melita Mulić koja je naglasila kako su žene tijekom Arapskog proljeća odigrale ključnu ulogu u procesima demokratske tranzicije pojedinih zemalja, ali su istovremeno često bile i žrtve nasilja kako bi bile spriječene u svom daljnjem političkom napretku. Usprkos nekim demokratskim pomacima nakon revolucije, naglasila je Mulić, žene su i dalje diskriminirane, posebno u smislu ostvarenja boljeg polažaja na tržištu rada i općenito u ekonomskoj sferi. Frano Matušić je govorio na temu važnosti obrazovanja, posebno onog strukovnog, naglasivši kako je očigledno da obrazovni sustav često nije dovoljno dobar, posebno u smislu zadovoljenja potreba tržišta rada tržišne ekonomije. U tom je smislu naglasio važnost strukovnog obrazovanja kao i cjeloživotnog obrazovanja,  čime se može dugoročno poboljšati mogućnost zapošljavanja i smanjiti visoka stopa nezaposlenosti, posebno kod mladih.

Voditelj Izaslanstva Gvozden Srećko Flego, u funkciji potpredsjednika Skupštine, u dva navrata predsjeda radom Skupštine, a zastupnici redovito sudjeluju i u radu odbora kojih su članovi.

U srijedu popodne održana je rasprava o krizi u Ukrajini u kojoj je, između ostalih, sudjelovao i Nils Muiznieks, povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe.  Tijekom rasprave je istaknuto kako je situacija u Ukrajini sve više zabrinjavajuća, te da je na pragu humanitarne katastrofe. Većina sudionika u raspravi je upozorilo na dramatičnu humanitarnu krizu u Ukrajini, sa preko 300. tisuća raseljenih i izbjeglih osoba te velik broj poginulih.  Naglašeno je da je nedopostivo da se suverenitet Ukrajine ugrožava, te da je Rusija  u potpunosti izgubila povjerenje međunarodne zajednice.  Poručeno je da Ukrajina treba stabilnost I reforme u svim područjima, te je istaknuta važnost omogućavanja glasanja svim građanima kako bi predstojeći izbori bili legitimni.  Tijekom rasprave naročito je istaknuta potreba za obnavljanjem dijaloga između Rusije i Ukrajine te za žurnim povlačenjem ruskih trupa s ukrajinskog teritorija. 

Autor: Ured za međunarodne i europske poslove