Izaslanstvo Hrvatskoga sabora sudjeluje na proljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a

Zagreb - Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a na čelu sa saborskim zastupnikom Borisom Blažekovićem sudjelovat će od 17. do 20. svibnja 2013. s parlamentarnim kolegama iz preostalih 27 zemalja članica NATO-a i izaslanicima 14 partnerskih zemalja u statusu pridruženih izaslanstava u radu proljetnog zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a koje će se ove godine održati u Luksemburgu.

Rasprave koje će biti vođene na sjednicama odbora Parlamentarne skupštine NATO-a, kao i glavne teme plenarne sjednice, i u ovogodišnjem će proljetnom izdanju odražavati aktualnu sigurnosnu tematiku koja će i u nadolazećem razdoblju utjecati na politiku i djelovanje NATO-a kao jednog od najvažnijih čimbenika globalne sigurnosti. 

Pronalaženje načina za prevladavanje teškoća u financiranju obrambenih proračuna te s time povezanoga kvalitativnog unapređivanja obrambene suradnje zemalja članica NATO-a, daljnja političko-sigurnosna te gospodarska konsolidacija Afganistana, tematika sjevernoafričke političke tranzicije, odnosno problematika povećanja unutrašnjeg sukoba u Siriji, bit će neka od ključnih pitanja kojima će se ovom prigodom baviti Parlamentarna skupština NATO-a kao transatlantski parlamentarni forum koji u svojoj više od šezdeset godina dugoj misiji kontinuirano pridonosi ozračju stabilnosti i povjerenja u široj euroatlantskoj regiji.
 

Autor: Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a