Izaslanstvo Hrvatskoga sabora sudjeluje na Prvoj dunavskoj parlamentarnoj konferenciji

Ulm - Potpredsjednik Sabora i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Željko Reiner te zastupnik Igor Kolman sudjeluju na Prvoj dunavskoj parlamentarnoj konferenciji, u organizaciji zemaljskog parlamenta Baden-Württemberga. 

U svom izlaganju na panelu „Doprinosi parlamenata suradnji u dunavskoj regiji“ potpredsjednik Reiner istaknuo je da je članstvom u Europskoj uniji Hrvatska ostvarila svoj strateški cilj zacrtan od nezavisnosti te da je njime zaokruženo međunarodno pozicioniranje Hrvatske. Podsjetio je da je Hrvatska od samih početaka punopravno sudjelovala u izradi Dunavske strategije te joj kontinuirano pruža potporu. Naglasio je da je sudjelovanje u Strategiji nastavak angažiranog pristupa Hrvatske regionalnoj suradnji. 

Reiner je pozdravio makroregionalni pristup aktivnostima i projektima koji se već provode u okviru Strategije. Istaknuo je da tijekom procesa programiranja za novi Višegodišnji financijski okvir treba pravodobno i dobro pripremiti projekte, vodeći računa o nacionalnim prioritetima, ali i zajedničkim interesima sa susjednim državama. Naglasivši ulogu zastupnika u daljnjoj promociji zajedničkog dunavskog identiteta, pozdravio je inicijativu za uspostavu redovite parlamentarne suradnje u okviru dunavske regije. Na kraju konferencije usvojit će se završna deklaracija. 
 

Autor: Ured za međunarodne i europske poslove