Izaslanstvo Odbora za europske integracije Skupštine Crne Gore održalo sastanak sa saborskim Odborom za europske poslove

Zagreb – Predsjednik saborskoga Odbora za europske poslove Daniel Mondekar, potpredsjednik Odbora Jozo Radoš i članovi Peđa Grbin i Damir Mateljan, održali su sastanak s izaslanstvom Odbora za europske integracije Skupštine Crne Gore, na čelu kojeg je Slaven Radunović.

Daniel Mondekar pozdravio je činjenicu što je najveći broj bilateralnih sastanaka Odbor za europske poslove Hrvatskoga sabora održao upravo s Odborom za europske integracije Skupštine Crne Gore. Najčešća zajednička tema tih odbora su iskustva pregovaračkog procesa s Europskom unijom. Mondekar je uvodno upoznao crnogorsko izaslanstvo s novim zadaćama koje su stavljene pred saborski Odbor nakon pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. Sastanku je prisustvovao i član Odbora Peđa Grbin koji je ujedno i voditelj saborske skupine prijateljstva Hrvatska – Crna Gora. Damir Mateljan najavio je, za sutra, predstavljanje prezentacije o promicanju i financiranju prekogranične suradnje iz EU fondova kroz iskustva Općine Kamanje koja se nalazi u njegovoj Karlovačkoj županiji, čija će iskustva zasigurno biti od koristi i hrvatsko-crnogorskoj prekograničnoj suradnji.

Slaven Radunović uvodnu je riječ iskoristio kako bi istaknuo važnost suradnje naših zemalja i razmjenu iskustava naglasivši kako, ipak, zbog činjenice što smo najbliži jedni drugima se i najbolje razumijemo. Predstavio je saborskim zastupnicima kako funkcionira Odbor za europske integracije u Skupštini Crne Gore, s kojim nedoumicama se susreću, te pokazao veliki interes za hrvatska iskustva kako bi iz njih Crna Gora izvukla ono najbolje, izbjegla zamke, te „naučila iz hrvatskih grešaka iz kojih se puno uči, ali iz dobrih primjera još i više“, rekao je Radunović. Posebno je istaknuo ozbiljnost kojom je Hrvatska pristupila pregovorima s Europskom unijom, a ujedno i zahvalio hrvatskoj Vladi koja je Crnoj Gori predala hrvatske prijevode pravne stečevine EU, kao i na svoj dosadašnjoj pomoći. 

Prisjećajući se iskustava tijekom pregovaranja s EU, Mondekar je naglasio važnost suradnje sa svim odborima za europske poslove nacionalnih parlamenata EU tijekom koje se mogu steći vrijedna iskustva, također je podupro rad Zajedničkog parlamentarnog odbora koji može biti od velike pomoći. Danas Odbor ima jaku političku snagu budući da saslušava ministre, a po potrebi i predsjednika Vlade, pa je sada na čelu tog Odbora osoba iz vladajuće koalicije. Konsenzus je istaknuo kao vrlo važan politički dogovor, a manjkavost našeg pristupnog procesa vidi u nedovoljno jakoj komunikacijskoj kampanji gdje je nedostatak informacija generirao određenu euro skeptičnost. 

Radunović je hrvatskim kolegama objasnio kako njihov Odbor za europske integracije funkcionira gotovo kao hrvatski Nacionalni odbor, dok je usklađivanje nacionalnog zakonodavstva s EU prepušteno matičnim odborima. Sjednice odbora su zatvorene, međutim prije same sjednice, na određenu temu, održavaju se javne tribine, okrugli stolovi i sl., a prijedloge i mišljenja iznesena na tim skupovima uključuju u stavove Odbora. Namjera im je posjetiti sve općine i Europsku uniju komunicirati sa đacima, studentima, građanima, lokalnom samoupravom. 

Hrvatski zastupnici složili su se kako je izuzetno važan prethodni dogovor stajališta za određene teme, prvo kod kuće, a potom s ostalim zemljama članicama. Također su naglasili važnost korištenja sredstava pretpristupnih fondova Europske unije.

U sklopu svog posjeta Hrvatskome saboru, izaslanstvo Odbora za europske integracije crnogorske Skupštine, sastat će se danas i s Miloradom Pupovcem, predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora. 
 

Autor: Služba za medije