Izaslanstvo Odbora za europske integracije sudjelovalo na 49. sastanku COSAC-a

Dublin – Potpredsjednik Odbora za europske integracije Gordan Jandroković te članovi Odbora Tonino Picula i Damir Mateljan sudjelovali su na 49. sastanku Konferencije odbora za europske poslove nacionalnih parlamenata država članica Europske unije (COSAC) koji je održan u irskom Dublinu od 23. do 25. lipnja.

Sastanak COSAC-a okupio je tristotinjak zastupnika iz parlamenata država članica Europske unije te iz država kandidatkinja. Odbor za europske integracije, koji je uključen u rad COSAC-a od 2004. godine, na ovom je sastanku posljednji put sudjelovao u statusu promatrača te će na sljedećem sastanku budući Odbor za europske poslove Hrvatskoga sabora sudjelovati kao punopravni član konferencije. Prevladavajuća tema sastanka COSAC-a bila je gospodarska i politička budućnost Europske unije. Parlamentarci su razgovarali o rezultatima irskog predsjedanja Vijećem Europske unije, budućnosti europskih integracija, razvojnoj pomoći koju Europska unija pruža zemljama u razvoju, položaju mladeži u Europskoj unij te o politici proširenja.

Govoreći o problemima mladih, potpredsjednik Odbora za europske integracije Gordan Jandroković naglasio je kako Europska unija najviše prilika pruža upravo mladima te kako je stoga ključno obrazovanje o Europskoj uniji, njezinoj prirodi i logici funkcioniranja. Osobito je istaknuo važnost projekata koji osiguravaju mobilnost mladih, poput programa Erasmus. U raspravi o budućnosti europskih integracija član Odbora za europske integracije Tonino Picula osvrnuo se na probleme s kojima se Europska unija susreće, od pitanja postojanja europskog identiteta do pitanja vanjskih granica Europe. Izrazio je uvjerenje da ulazak Hrvatske u Europsku uniju znači širenje područja političke stabilnosti i suradnje u donedavno konfliktnoj regiji Jugoistočne Europe. Član Odbora za europske integracije Damir Mateljan govorio je o proširenju Europske unije te istaknuo kako će Hrvatska podupirati sve države koje žele pristupiti Europskoj uniji. Hrvatska je nakon 31 godine prva država koja ulazi u Europsku uniju sama, no nema ambiciju biti i posljednja država koja će postati članicom Europske unije, rekao je Mateljan.

Tijekom trodnevne konferencije mnogi su od sudionika u svojim obraćanjima pozdravili pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji i čestitali Hrvatskoj na ovom uspjehu. Među njima je bio i predsjednik Irske Michael D. Higgins koji je izrazio uvjerenje da će Hrvatska zauzeti istaknuto mjesto na europskoj sceni. Pristupanje Hrvatske Europskoj uniji pozdravljeno je i u Prilozima 49. COSAC-a, čijim je usvajanjem, kao i usvajanjem Zaključaka, zatvoren sastanak predstavnika odbora nadležnih za europske poslove okupljenih u COSAC-u.
 

Autor: Odbor za europske integracije