Josip Kregar i članovi Odbora za pravosuđe održali radni sastanak s dužnosnicima Europske mreže pravosudnih centara

Zagreb – U sklopu programa razmjene pravosudnih dužnosnika Europske mreže pravosudnih centara predsjednik Odbora za pravosuđe Josip Kregar s članovima Odbora održao je radni sastanak na kojem su izmijenjena iskustva sa sedmero stranih pravosudnih dužnosnika. 

Ovogodišnji sudionici programa razmjene su sutkinje iz Austrije, Belgije, Danske, Portugala i Španjolske, državna odvjetnica iz Slovenije te državni odvjetnik iz Mađarske. 

U uvodnom dijelu sastanka Josip Kregar dao je kratak povijesni prikaz razvoja domaćeg pravosuđa, upoznao goste sa sadašnjim stanjem sudbenog sustava u Republici Hrvatskoj te naglasio goruće probleme koji usporavaju djelotvornost sudačke struke i narušavaju njenu percepciju u javnosti. Najveći problem koji trenutačno pritišće sudstvo, a iz kojeg proizlazi većina ostalih poteškoća, svakako su nedostatna financijska sredstva kojima bi se modernizirao cjelokupni sustav sudstva. Potrebno je unaprijediti infrastrukturu sudova i povećati njihove kapacitete, uložiti u informatizaciju, stabilizirati sustav i ubrzati rješavanje sporova što bi svakako pridonijelo poboljšanju percepcije sudstva u javnosti. Sadašnja financijska sredstva, umjesto navedenog, odlaze na plaće pravosudnih dužnosnika i trenutačno nema novih ulaganja, naglasio je Kregar.

Na pritužbe sudionika sastanka, državnog odvjetnika iz Mađarske, na nefunkcionalnost Odbora za pravosuđe u mađarskom parlamentu i iznenadna pojedinačna rezanja budžeta, članica Odbora za pravosuđe Vesna Fabijančić-Križanić naglasila je da domaći rebalans proračuna podrazumijeva rezanje troškova u svim resorima i da su kao saborski odbor time zadovoljni.

Na kraju sastanka član Odbora Vladimir Šeks ukazao je i na problem zapošljavanja mladih diplomiranih pravnika, kojih je godišnje u Hrvatskoj oko 700. 
 

Autor: Služba za medije