Josip Kregar primio parlamentarno izaslanstvo njemačke savezne zemlje Saske-Anhalt

Zagreb - Predsjednik Odbora za pravosuđe Josip Kregar s članovima Odbora primio je izaslanstvo Odbora za pravo, ustav i ravnopravnost parlamenta savezne zemlje Saske-Anhalt (SR Njemačka). 

U uvodnom dijelu sastanka predsjednik Odbora za pravosuđe Hrvatskoga sabora Josip Kregar predstavio je gostima hrvatski pravosudni sustav te dodao da je razmjena iskustava s njemačkim kolegama iznimno važna i dragocjena. Voditelj izaslanstva Odbora za pravo, ustav i ravnopravnost parlamenta savezne zemlje Saske-Anhalt Ralf Wunschinski pokazao je poseban interes za hrvatska iskustva u procesu provedbe europskog zakonodavstva, nakon godine dana članstva u Europskoj uniji. 

Josip Kregar ukazao je na neke probleme u kontekstu provedbe europskog zakonodavstva. Od Hrvatske se primjerice traži provedba strogih mjera smanjivanja ribolovne flote, što dovodi u pitanje opstanak ljudi na otocima, naglasio je Kregar. Osvrnuvši se na pregovarački proces Hrvatske s Europskom unijom, Kregar je istaknuo da su učinjene brojne dubinske reforme, posebice u pravosuđu, za što je Njemačka pružila značajnu pomoć. U nastavku se još razgovaralo i o potrebi jačanja uloge parlamenata te o nadležnosti i aktivnostima Ustavnog suda RH. 
 

Autor: Služba za medije