Josip Kregar sudjelovao na pariškom međuparlamentarnom sastanku s temom aktualnih zakonodavnih postupaka EU-a

Pariz - Predsjednik Odbora za pravosuđe Josip Kregar sudjelovao je jučer na međuparlamentarnom sastanku u organizaciji Odbora za europske poslove i Odbora za zakonodavstvo francuske Nacionalne skupštine. Predstavnici parlamenata 16 država članica EU-a tom su prigodom raspravljali o pojedinim otvorenim pitanjima koja su se pojavila tijekom zakonodavnih postupaka donošenja Uredbe Vijeća o osnivanju Ureda europskog javnog tužitelja te zakonodavnog paketa o zaštiti osobnih podataka. 

U obraćanju Kregar je istaknuo važnost postizanja konsenzusa država članica o ustrojavanju Ureda na kolegijalnom modelu kao najracionalnijem rješenju. Vrlo je značajno i pitanje izbora glavnog državnog odvjetnika, pri čemu glavni kriterij mora biti profesionalizam, rekao je Kregar. Pri donošenju Uredbe potrebno je voditi računa o uspostavi povjerenja građana u učinkovita zakonodavna rješenja, uz istodobno jačanje zaštite financijskih interesa Europske unije. 

Govoreći o donošenju zakonodavnog paketa u području zaštite osobnih podataka, Kregar je istaknuo kako brzina tehnološkog napretka zahtijeva da europske institucije pravodobno donose odgovarajuća zakonodavna rješenja. Pritom je važno pronaći ravnotežu između slobode izražavanja, zaštite privatnosti pojedinca kao i omogućavanja neometane obrade i razmjene osobnih podataka radi učinkovita procesuiranja kaznenih djela. 

Odbor za zakonodavstvo Nacionalne skupštine Francuske u što skorijem roku uputit će Europskoj komisiji zajednička stajališta predstavnika nacionalnih parlamenata o svim trima zakonodavnim prijedlozima. Zajednička stajališta potpisali su predstavnici parlamenata država članica u svoje ime. Potpisivanju zajedničkog  stajališta kojim se promovira uspostava kolegijalnog modela Ureda europskog javnog tužitelja nisu pristupili predstavnici britanskog, nizozemskog i švedskog parlamenta, dok su stajalište koje se zalaže za uspostavu zajedničkih standarda u zaštiti osobnih podataka temeljenih na europskim vrijednostima u svoje ime potpisali predstavnici parlamenata svih 16 država.
  
 
 

Autor: Služba za medije