Jozo Radoš sudjelovao na sastanku predsjednika odbora za europske poslove južnih država članica Europske unije

Nikozija – Potpredsjednik Odbora za europske poslove Jozo Radoš sudjelovao je 24. i 25. siječnja u ciparskoj Nikoziji na sastanku predsjednika odbora nadležnih za europske poslove južnih država članica Europske unije. Riječ je zapravo o užem, regionalnom formatu COSAC-a, konferencije odbora za europske poslove nacionalnih parlamenata država članica Europske unije.

Sastanak je na ciparsku incijativu održan prvi put, a sudjelovali su predstavnici nadležnih odbora parlamenata Cipra, Grčke, Malte, Hrvatske, Slovenije, Italije, Francuske i Portugala. Sudionici su razgovarali o zajedničkim interesima i problemima europskoga juga koji proizlaze iz zemljopisnoga položaja i određenih političkih i kulturalnih sličnosti sredozemnih država. 

Izraženo je uvjerenje da bi te države trebale nastojati uskladiti stajališta radi postizanja optimalnog utjecaja na proces donošenja odluka u Europskoj uniji, osobito kada je riječ o temama kao što su utjecaj gospodarske krize i mjera štednje na socijalnu koheziju, pomorska politika i nezakonite migracije. Kako je riječ o inauguralnom sastanku, raspravljalo se i o proceduralnim pitanjima vezanima uz održavanje budućih sastanaka u ovom formatu. Sudionici su jednoglasno pohvalili ciparsku inicijativu te potvrdili potrebu uže međusobne koordinacije. Posebno je naglašeno kako ovime ne žele dijeliti Europsku uniju na sjever i jug, već im je namjera pomoći u nadilaženju ove podjele i osigurati veću koheziju u cjelokupnoj Europskoj uniji.

Sastanak je zaključen usvajanjem deklaracije kojom je izražena namjera održavanja dva sastanka godišnje, i to prije svakog sastanka predsjednika odbora uključenih u COSAC, u državi predsjedateljici Vijećem Europske unije. U slučajevima kada država predsjedateljica nije s juga, ona će osigurati prostorne i tehničke uvjete za održavanje sastanka, dok će predsjedanje sastankom preuzimati južne države na osnovi međusobnog izmjenjivanja.
 

Autor: Odbor za europske poslove