Jure Brkan i Katarina Nemet sastali se sa zamjenikom veleposlanika Nizozemske Ivarom Scheersom

Zagreb – Voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Nizozemska Jure Brkan i članica Skupine Katarina Nemet održali su u srijedu sastanak sa zamjenikom veleposlanika Kraljevine Nizozemske Ivaarom Scheersom.

Voditelj Skupine Jure Brkan izrazio je zadovoljstvo dobrim i prijateljskim bilateralnim odnosima dviju zemalja, naglasivši kako mu je iznimno drago što je na čelu skupine, koja u ovom sazivu Sabora broji 16 članova. Zahvalio je na potpori koju je Nizozemska pružala Hrvatskoj u procesu pristupanja Schengenu i ulasku u eurozonu. – Smatram da će ulazak Hrvatske u Schengenski prostor uvelike olakšati, između ostalog, dolazak nizozemskih turista, naglasio je Brkan.

U području gospodarske suradnje posebno je istaknuo zajedničko ulaganje u razvoj terminala za skladištenje i pretovar naftnih derivata u Luci Ploče. Izrazio je nadu kako će ulaganja biti sve više, jer tu vidi prostor za napredak. Članica Skupine Katarina Nemet istaknula je kako su Hrvatska i Nizozemska turističke zemlje te kako bi bilo iznimno korisno razmijeniti iskustva među parlamentarnim odborima.

Zamjenik veleposlanika Ivaar Scheers također je potvrdio dobre odnose Hrvatske i Nizozemske koji su bez otvorenih pitanja. Najavio je skori dolazak nove veleposlanice u Hrvatsku, te izrazio želju da se intenzivira parlamentarna suradnja, posebice sa Skupinom prijateljstva. Govoreći o gospodarskoj suradnji, drži kako veliki potencijal leži u obnovljivim izvorima energije. Izvijestio je zastupnike kako je Nizozemska donijela Strategiju za vodik, želeći postati središte za distribuciju vodika. Naglasio je kako je Nizozemska zainteresirana za suradnju s Hrvatskom u okviru predstojeće Međunarodne konferencije o razminiranju Ukrajine.

Sugovornici su se složili o nastavku dobre suradnje na svim područjima, s naglaskom na intenziviranje suradnje između parlamenta dviju zemalja.