Leko: Samo razgovorima rješavati sukob u Ukrajini

Oslo - Predsjednici parlamenata zemalja članica Vijeća Europe iznijeli su različita viđenja problema u Ukrajini i to je samo znak da treba nastaviti razgovarati te da nema alternative razgovorima i traženju zajedničkih standarda i vrijednosti, ocijenio je u četvrtak predsjednik Hrvatskog sabora na sastanku tijekom konferencije u Oslu.

Više govornika govorilo je o problemu u Ukrajini na Europskoj konferenciji predsjednika parlamenata VE-a (ECPP), u radu koje sudjeluje predsjednik Sabora. 

-Parlamentarci su iznijeli različita viđenja problema. To je samo znak da treba sjesti i dalje razgovarati, da demokraciji, posebice kada je riječ o međunarodnim odnosima, nema alternative. Nema alternative razgovorima i traženjima zajedničkih standarda i zajedničkih vrijednosti. To je na neki način zaključak svih izlaganja, istaknuo je Leko u izjavi za Hinu. Osvrnuvši se na jednu od tema rasprave na konferenciji – temeljna ustavna prava i slobode: sudjelovanje, povjerenje i javna rasprava - Leko je rekao da je demokracija stalni proces koji ne može stati, koji podrazumijeva da svi sudjeluju u odlučivanju. -Različite zemlje, različiti uvjeti... i svatko traži neke puteve za demokratske standarde koji bi bili jedinstveni za europski kontinent. U tome ima različitih pogleda i to je normalno, to je dobro, smatra Leko. -Naravno, tu ima različitih rješenja ili različitih životnih situacija za koje ne mogu reći da nisu demokracija, ali nekad se zaštićuje jedan standard na teret drugog, dodao je. 

Na sastanku održanom tijekom skupa Leko se sastao s novom predsjednicom austrijskog parlamenta Doris Bures na njezin zahtjev. -To je bila prilika za upoznavanje i nastavak politike dobre suradnje, rekao je. -Mislim da je to još jedna potvrda vrlo velike zainteresiranosti za suradnju što i mi želimo, što je i naš interes, kazao je. 

U petak, drugog i završnog dana ECPP-a predsjednik Sabora trebao bi održati govor o temi "Većina i oporba - uspostavljanje demokratske ravnoteže".

  
 
 

Autor: Hina