Marijana Balić i Davor Ivo Stier sudjelovali na sastanku Stalnog odbora Parlamentarne skupštine Vijeća Europe

Riga - Voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PSVE) Marijana Balić i član Izaslanstva Davor Ivo Stier sudjelovali su u petak u radu Stalnog odbora Parlamentarne skupštine.

Stalni odbor ima funkciju radnoga tijela koje se, kao Skupština u malom, sastaje između plenarnih zasjedanja tijekom godine te ima ovlasti usvajati akte i donositi odluke.
 
Sastanak je okupio oko 60 članova Parlamentarne skupštine, a otvorili su ga predsjednik PSVE-a Tiny Kox i predsjednik Saeime, latvijskog parlamenta, Edvards Smiltēns. - Moramo osigurati da Rusija, nakon što bude poražena u Ukrajini, nikada više ne pribjegne agresiji kao instrumentu vanjske politike, rekao je predsjednik Saeima te pozdravio mnoge inicijative na nacionalnim i međunarodnim razinama koje za cilj imaju dokazati odgovornost Rusije za brutalnost, ratne zločine i uništavanje ukrajinske infrastrukture. - Moramo biti svjesni kako je svaka odluka koju donesemo doprinos budućem europskom sigurnosnom okruženju, dodao je.

Sastanak Stalnog odbora prvi je sastanak Parlamentarne skupštine Vijeća Europe nakon 4. sastanka na vrhu članica Vijeća Europe koji je održan 16. i 17. svibnja u Reykjaviku, a koji je imao za cilj pokazati jedinstvo u potpori Ukrajini u borbi protiv ruske agresije. Članovi Stalnog odbora jednoglasno su usvojili izjavu predsjednika Skupštine Koxa kojom Parlamentarna skupština pozdravlja završnu deklaraciju 4. sastanka na vrhu u Reykjaviku kao snažnu poruku jedinstva, zajedništva i nepokolebljive odlučnosti i podrške Ukrajini.

U izjavi se navodi kako je Parlamentarna skupština, kao statutarno tijelo Vijeća Europe, spremna pretočiti viziju sastanka na vrhu u konkretne rezultate, kroz parlamentarna razmatranja, postupke monitoringa, međuparlamentarnu suradnju te suradnju s Odborom ministara i glavnom tajnicom VE. Nadalje, Skupština pozdravlja uspostavu Registra štete nastale agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu, kao prve komponente budućeg međunarodnog mehanizma kompenzacije te potiče članice da se pridruže popisu od 45 država članica i promatrača koje su podržale Registar, među kojima je i Hrvatska. Također, Parlamentarna skupština izjavom se obvezala kako će nastaviti podržavati uspostavu posebnog kaznenog suda za rusku agresiju na Ukrajinu.

U nastavku sastanka, zastupnici su imali priliku razmijeniti mišljenja s latvijskim ministrom vanjskih poslova Edgarsom Rinkēvičsom, koji trenutačno predsjeda Odborom ministara Vijeća Europe, a čije je šestomjesečno predsjedanje Latvija preuzela 17. svibnja 2023., a također su raspravljali s guvernerom Razvojne banke Vijeća Europe Carlom Monticellijem. Zastupnicima se obratila i predsjednica Europskog odbora za socijalna prava Vijeća Europe Aoife Nolan.

Osim ruske agresije na Ukrajinu i sastanka na vrhu u Reykjaviku, glavne teme sastanka u Rigi bile su izvješće PSVE-a o promatranju parlamentarnih izbora u Bugarskoj održanih u travnju ove godine, isključivanje sportaša iz Rusije i Bjelorusije s Olimpijskih igara te predstojeća plenarna sjednica Parlamentarne skupštine u lipnju u Strasbourgu.

Na marginama sastanka Stalnog odbora, održan je okrugli stol o temi “Umjetna inteligencija, sloboda izražavanja i dezinformacije: izazovi i rizici za demokraciju”, u organizaciji Odjela za međuparlamentarnu suradnju i podršku projektima PSVE-a te u suradnji s latvijskim izaslanstvom u PSVE-u. Zastupnici su upozorili na dezinformacije i lažne vijesti koje može generirati umjetna inteligencija te moguće ozbiljne rizike i izazove za ljudska prava, demokraciju i sigurnost. - Od iznimne je važnosti pronaći pravu ravnotežu između ublažavanja rizika i potpunog iskorištavanja prednosti koje nudi umjetna inteligencija, naglašeno je na okruglom stolu.

Zastupnici su istaknuli kako se Parlamentarna skupština snažno zalaže za regulatorni okvir za umjetnu inteligenciju, temeljen na zaštiti ljudskih prava, demokraciji i vladavini prava te su pozvali Vijeće Europe na izradu nacrta pravno-obvezujućeg instrumenta koji bi osigurao korištenje tehnologije temeljene na umjetnoj inteligenciji za poboljšanje, a ne za narušavanje demokracije.

Zastupnice okupljene na sastanku Stalnog odbora, nazočile su radnom doručku neformalne skupine Women@PACE prilikom čega su imale priliku razmijeniti mišljenja s bišom predsjednicom Latvije Vairom Vīķe-Freiberga.