Marijana Petir sudjelovala na međunarodnoj interdisciplinarnoj znanstvenoj konferenciji posvećenoj slobodi vjeroispovijesti i drugim ljudskim pravima

Toruń – Predsjednica odbora za poljoprivredu Marijana Petir sudjelovala je u Poljskoj na Međunarodnoj interdisciplinarnoj znanstvenoj konferenciji posvećenoj slobodi vjeroispovijesti i drugim ljudskim pravima u organizaciji Laboratorija za vjerske slobode (Religious Freedom Laboratory). Tom je prigodom predstavila projekte koje Hrvatska provodi kroz svoju humanitarnu i razvojnu pomoć kako bi unaprijedila slobodu vjeroispovijesti te općenito ljudska prava u trećim državama. 

Predstavljajući projekt koji je pokrenut na inicijativu zastupnice Petir i koji je izazvao velik interes i dobio pohvale, rekla je kako Hrvatska daje stipendije za mlade kršćane progonjene zbog svoje vjere na području Afrike, Azije i Bliskog Istoka. –Prva generacija od deset studenata već je u Hrvatskoj, a odabrani su između 6500 kandidatkinja i kandidata koji su se javili na javni poziv Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva znanosti i obrazovanja Hrvatske, naglasila je Petir i dodala kako su ta dva ministarstva ovih dana objavila javni poziv za drugu generaciju stipendista. Istaknula je i kako je uvedena novost, a to je da će biti da dodijeljeno dvadeset stipendija, a u procesu predselekcije će sudjelovati lokalne crkve i biskupije. 

Petir je također pojasnila kako Hrvatska kroz ovaj program omogućuje mladim ljudima da steknu potrebno obrazovanje, a da je na njima obveza da se po završetku studija vrate u svoje države i tamo grade bolje društvo. Pohvalila je i suradnju koja je uspostavljena s Hrvatskim Caritasom uz čiju je podršku, kako je rekla, Hrvatska uputila pomoć obiteljima stradalim prošle godine u terorističkom napadu u Biskupiji Ondo u Nigeriji te onima stradalima u potresu u Siriji. 

Na konferenciji su predstavnici organizacija Aid to the Church in Need i Open Doors još jednom upozorili na zabrinjavajuće podatke o stanju vjerskih sloboda koji pokazuju kako su kršćani najprogonjenija vjerska grupa u svijetu te su posebno istaknuli situaciju u  Nigeriji gdje kršćanima, iako su u pojedinim regijama većina, zbog džihadističkog islama i progona prijeti da postanu manjina. Petir je upozorila da se iza tih crni brojki nalaze ljudske sudbine te da je Hrvatska u potpunosti predana zaštiti ljudskih prava od kojih je, kako je naglasila, sloboda vjeroispovijesti za preko 360 milijuna ljudi diljem svijeta dovedena u pitanje. –U tom smislu izravna pomoć koju mi kao zemlja pružamo, može biti primjer i poticaj drugima na djelovanje, rekla je zaključno Petir.