Martina Čuljak primila nagradu 'Europski građanin' Europskog parlamenta

Zagreb – Nakon što je Europski parlament među ovogodišnjim laureatima nagrade 'Europski građanin' kao hrvatsku predstavnicu izabrao Martinu Čuljak, u Hrvatskom saboru upriličena je svečana dodjela nagrade.

Martini Čuljak, porijeklom iz Gunje, nagradu su uručili zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec  iz Kluba zastupnika zelenih/ Europske stranke saveza (ORaH), na čiji je prijedlog hrvatska predstavnica i nominirana, te predsjednik saborskog Odbora za turizam Goran Beus Richembergh.

Među brojnim nominiranim kandidatima iz cijele Europske unije, Martina Čuljak izabrana je zbog svog projekta 'HelpBalkans'. Riječ je o takozvanoj crowdfunding platformi koja objavljuje profile obitelji i individualnih osoba pogođenih poplavama na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije kako bi im se omogućio izravan kontakt s mogućim donatorima. Projekt je nastao kao želja za 'personaliziranjem' prirodne katastrofe i pružanje mogućnosti onima koji žele pomoći da to naprave na jedan osoban način, a u praksi funkcionira tako da potencijalni donator svoju ponudu šalje stradalnicima putem objavljenog profila. Oni potom primaju obavijest o želji za izravnom komunikacijom, koja se uspostavlja nakon što kontaktirana osoba ili obitelj daju svoj pristanak. 'HelpBalkans' je do sada omogućio prispijeće značajne financijske i druge pomoći velikom broju pogođenih obitelji, stvorio je nova prijateljstva, a u nadolazećem razdoblju planiran je i daljnji rast opsega projekta. - Nitko zapravo nije osjetio da katastrofu treba povezati s osobom i vidjeti kome to zapravo treba pomoć, tko je to nastradao i što im zapravo treba. Jako sam sretna što smo stavili lice na ovu prirodnu katastrofu koja se dogodila na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Svi dobitnici navedene nagrade (njih ukupno 46 na razini Unije) priznanje će primiti i na središnjoj svečanosti u Bruxellesu 25. i 26. veljače 2015. godine.
 

Autor: Služba za medije