Milorad Pupovac i članovi Odbora za vanjsku politiku primili izaslanstvo Turkmenistana

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Milorad Pupovac i članovi Odbora Davor Ivo Stier, Davor Božinović i Frano Matušić sastali su se s izaslanstvom Turkmenistana, koje u sklopu studijskog posjeta, u organizaciji Programa Ujedinjenih naroda za razvoj, boravi ovih dana u Republici Hrvatskoj. 

Jazdursun Gurbannazarova, direktorica Nacionalnog instituta za demokraciju i ljudska prava, koji djeluje pri Uredu predsjednika Turkmenistana, izvijestila je prisutne kako je cilj njihova posjeta upoznavanje s hrvatskim iskustvom na polju ljudskih prava i pučkog pravobranitelja jer je studija koju su proveli pokazala kako je upravo Hrvatska na tom polju postigla najbolje rezultate. Kako je Turkmenistan prihvatio sve međunarodne instrumente zaštite ljudskih prava, 1996. godine oformljen je Institut koji je zadužen za provedbu tih prava, jačanje demokratskog sustava u zemlji i društvu, poštivanje ustavnih ljudskih prava, pojedinačnih sloboda i ispunjavanje turkmenistanskih međunarodnih obveza. Nacionalni institut za demokraciju i ljudska prava u Turkmenistanu ima ulogu i pučkog pravobranitelja. Znanstvene analize Instituta upućuju se vladinim tijelima kao preporuke za otklanjanje problema i garancija poštivanja ljudskih prava. Institut tijesno surađuje s vladinim tijelima prilikom izrade zakonodavstva koje se odnosi na zaštitu ljudskih prava. 

Milorad Pupovac naglasio je kako je u današnjem svijetu, u kojem smo sve bliži jedni drugima, politika ljudskih prava temelj međunarodnih odnosa. Iako ponekad treba uzeti u obzir specifikum svake pojedinačne zemlje, temeljna ljudska prava trebaju biti tema na koju ćemo svi biti osjetljivi, rekao je Pupovac. Naglasio je kako Hrvatska može biti pouzdan partner za razmjenu iskustava o toj temi jer Hrvatski sabor politiku ljudskih prava smatra temeljem svojega ustavnog poretka. 
 

Autor: Služba za medije