Mladen Novak primio izaslanstvo Međunarodnog novinarskog instituta

Zagreb - Predsjednik Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Mladen Novak sastao se danas s izaslanstvom Međunarodnog novinarskog instituta (IPI- International Press Institut) iz Beča.

Članovi izaslanstva IPI-a ovom su prigodom željeli razmijeniti mišljenja s hrvatskim parlamentarcima o pitanju kaznenog kažnjavanja novinara u Hrvatskoj, a tijekom sastanka su iznijeli i svoje viđenje problematike te prenijeli iskustva drugih zemalja. George Brock, član Izvršnog odbora IPI-ja i profesor novinarstva iz Velike Britanije, prenio je mišljenje Instituta vezano uz postojanje kaznenog djela protiv časti i ugleda sramoćenjem koje je u hrvatskome Kaznenom zakonu definirano člankom 148.. – Smatramo da nije opravdano imati kaznene sankcije za novinare te da članak 148. ne bi trebao biti dio Kaznenog zakona, već se moraju pronaći drugi načini sankcioniranja novinara, bilo od strane nezavisne, savjetodavne institucije koja bi se bavila etičkim pitanjima u novinarstvu ili putem građanskih parnica, istaknuo je Brock. 

Novak je upoznao sugovornike s radom Odbora za informiranje, informatizaciju i medije i zakonodavnim postupkom. Dodao je kako će se i o konačnom prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona još mnogo raspravljati u hrvatskom parlamentu pa tako i dijelu koji se odnosi na kazneno kažnjavanje novinara. 

Sugovornici su na kraju sastanka dogovorili da će Odbor za informiranje, informatizaciju i medije i IPI nastaviti suradnju. - Iskustva i ideje važne međunarodne institucije kao što je IPI uvijek su dobrodošli, zaključno je rekao Novak.
 

Autor: Služba za medije