Nino Raspudić u Sofiji razgovarao s najvišim bugarskim dužnosnicima

Sofija - Voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Bugarska Nino Raspudić boravio je, kao član izaslanstva Predsjednika Republike Hrvatske, u službenom posjetu Republici Bugarskoj.

Hrvatsko izaslanstvo predvođeno predsjednikom RH Zoranom Milanovićem susrelo se s predsjednikom Republike Bugarske Rumenom Radevom, predsjednikom Narodnog sobranja Rosenom Željazkovom te s predsjednikom bugarske Vlade Galabom Donevom. Na sastancima su potvrđeni dobri i prijateljski odnosi dviju država, a Bugarskoj je iskazana podrška ulasku u područje Schengena.

Voditelj Skupine prijateljstva Raspudić na sastancima je pohvalio suradnju Hrvatskoga sabora i bugarskog Narodnog sobranja te bugarskim dužnosnicima predstavio aktivnosti Hrvatsko-bugarske skupine prijateljstva istaknuvši izvrsnu suradnju s bugarskim Veleposlanstvom u Zagrebu. Jedna od tema o kojoj je razgovarao s domaćinima bila je demografska strategija, budući da su posljednji popisi stanovništva u obje zemlje ukazali na pad stanovništva od deset posto. Raspudić je predložio suradnju i razmjenu mišljenja i praksi te potencijalnih rješenja o ovoj problematici sa stručnjacima demografima iz Hrvatske i Bugarske što je bugarska strana prihvatila. -Komparativna perspektiva o ovoj temi nam je dragocjena kako bismo vidjeli što je problem siromašnijeg jugoistoka Europe u usporedbi s bogatijim zemljama koje privlače radnu snagu, zaključio je Raspudić.

Nadalje, voditelj Skupine Raspudić izvijestio je bugarske čelnike o komemoraciji bugarskim dragovoljcima palima za slobodu Hrvatske u Domovinskom ratu koja će se po prvi puta održati u sklopu obilježavanja Dana državnosti 30. svibnja na zagrebačkom groblju Mirogoju u organizaciji veleposlanstva Bugarske u RH i Nacionalne zajednice Bugara u Hrvatskoj.