"Novi sigurnosni izazovi: Uloga parlamenata" središnja tema 13. jesenskog godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine OESS-a

Ženeva – Članovi izaslanstva Hrvatskoga sabora u sastavu Branko Vukšić, Gordan Jandroković i Frano Matušić  od 3. do 5. listopada sudjelovali su na 13. jesenskom godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine OESS-a.

Skup, kojemu je nazočilo 200 parlamentaraca iz više od 50 zemalja, otvorio je predsjedavajući OESS-a i švicarski ministar vanjskih poslova  Didier Burkhalter. Na otvorenju ovogodišnjeg  završnog okupljanja Parlamentarne skupštine koja je održana na temu "Novi sigurnosni izazovi: Uloga parlamenata" obratili su se i predsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a Ilkka Kanerva (Finska) i predsjednik švicarskog Vijeća članica Hannes Germann. 

Prvog dana zasjedanja održan je Mediteranski forum na temu "Suočavanje s trenutnim izazovima sigurnosti u mediteranskoj regiji: model OESS-a". Na forumu su o temama kao što su prijetnje ISIS-a u regiji, kriza u Iraku, Libiji i Siriji, izraelsko-palestinski sukob i neregularna migracija raspravljali čelnici parlamentarnih izaslanstava zemalja mediteranskih partnera OESS–a za suradnju.

Parlamentarci OESS-a s tri kontinenta, njih 30, sudjelovali su  u raspravi o kontinuiranoj krizi u Ukrajini i mogućim posljedicama, a u raspravu su se uključili i predsjedavajući ruske državne Dume i šef ruske delegacije u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Sergei Naryshkin te voditelj ukrajinskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Oleg Zarubinskyi.

Nastavak zasjedanja obilježen je izlaganjima i raspravama vezanim uz teme "Klimatske promjene i veze između okoliša i tehnologije" i "Ljudska prava i humanitarna pitanja".
 

Autor: Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a