Odbor za obitelj, mlade i sport: Strateško planiranje i investicijsko održavanje sportske infrastrukture preduvjeti za budućnost hrvatskog sporta

Zagreb – U Saboru je u četvrtak održana tematska sjednica Odbora za obitelj, mlade i sport posvećena pitanju sportske infrastrukture u Hrvatskoj. Na sjednici se povela rasprava o investicijskom održavanju, kao i strateškom planiranju izgradnje sportske infrastrukture koja otvara neiskorištene mogućnosti važne za budućnost i nove generacije te cijele sportske zajednice.

Uz saborske zastupnike, u radu sjednice sudjelovali su potpredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Morana Paliković Gruden, glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore (HGK) i savjetnica HOO-a za infrastrukturu Mirjana Čagalj, dekan Kineziološkog fakulteta u Zagrebu Mario Baić, predstavnica Hrvatske zajednice županija Martina Bunić, iz Ureda za obrazovanje, sport i mlade grada Zagreba Štefica Mihalic, zamjenik Osječko-baranjskog župana Josip Miletić te gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba.

Predsjednica Odbora Vesna Vučemilović uvodno je kazala kako se nada da će tematska sjednica dati informacije i naznake što će se u budućnosti dogoditi vezano za sportsku infrastrukturu. – Nekih pomaka ima, ali nažalost nedovoljnih, i to na svim razinama, počevši od toga da velika većina škola još uvijek nema sportske dvorane. Klubovi i sportske udruge su nam deficitarni s prostorom, nemamo nacionalne kampove, kazala je Vučemilović te dodala kako unatoč tome što su hrvatski sportaši veliki promotori Hrvatske u svijetu još uvijek nemaju adekvatne prostore u kojima mogu trenirati. Upozorila je nadalje da se u budućnosti teško mogu očekivati veliki sportski rezultati ako država ne poduzme odgovarajuće korake, počevši od sportske infrastrukture. – Nažalost, naše reprezentacije idu trenirati van države umjesto da je obrnuto, to je nešto na čemu svi zajedno trebamo raditi da ne bude tako, zaključila je Vučemilović. 

Potpredsjednica HGK i savjetnica HOO-a za infrastrukturu Mirjana Čagalj kazala je da upravo financiranje oblikuje sport. – Financiranje sporta ima veliku nacionalnu važnost zbog utjecaja na kvalitetu, posjećenost sportskih manifestacija, obrazovanja stručnog kadra i najvažnije što utječe na rezultate naših sportaša kao najboljih promotora Hrvatske, kazala je. Istaknula je da je kod organizacije velikih sportskih natjecanja promocija Hrvatske percipirana kao najveća korist, ali da su potencijalni ekonomski i društveni učinci puno dalekosežniji. – Zaposlenost koja se može povezati sa sportom iznosi 4,31 posto ukupne zaposlenosti u Hrvatskoj, dodala je Čagalj. Pojasnila je kako ulaganje u sport i rekreaciju može generirati značajne koristi te uz pažljivo strateško planiranje sportski objekti mogu uvelike pomoći gospodarstvu Hrvatske. Za kraj je istaknula kako je u svijetu mali broj zemalja kojima je sport neraskidiv dio nacionalnog imidža kao što je to slučaj s Hrvatskom.

Potpredsjednica HOO-a Morana Paliković Gruden govorila je o potencijalima koje sport daje cijelom društvu. – Prvi problem koji bih istaknula je da nemamo razvijenu svijest koliko sportska zajednica utječe na cijelu društvenu zajednicu, kazala je i dodala kako je važno da postanemo svjesni koliki je sport društveni resurs. Istaknula je kako se zapuštenost sportskih objekata počinje prepoznavati u cijelom sustavu. – Nemamo dobro organizirano investicijsko održavanje i strateško planiranje, upozorila je Paliković Gruden te dodala kako je zapuštenost infrastrukture zadatak lokalne samouprave. Ulaganje u sport važno je jer nam to donosi novu šansu u društvu, kazala je Paliković Gruden.

Glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač kazao je da su se pokrenuli određeni projekti od državnog interesa u kojima je sudjelovala Vlada. – Počelo se raditi na infrastrukturi, posebno u momčadskim sportovima koji najviše okupljaju djecu i mlade, kazao je. Dodao je da se iz prakse vidi kako i malo ulaganje daje veliki doprinos sportu te se odmah vide pomaci.

Nazočnima se obratio i dekan Kineziološkog fakulteta u Zagrebu Mario Baić i koji je mišljenja da svi imaju isti cilj, a to je unaprjeđenje sporta. Rekao je kako su studenti sa Sveučilišta u Zagrebu prvi u Europi po broju osvojenih medalja na sportskim natjecanjima. Kao paradoks tomu naveo je kako postoji samo nekoliko dvorana u Zagrebu koje koriste studenti, među kojima je dvorana „Martinovka“ koja je stradala u potresu te se više ne može koristiti. Istaknuo je kako postoji sveobuhvatni projekt koji objedinjuje potrebe studenata, a kojim se planira proširenje sportske infrastrukture. 

Predstavnica Hrvatske zajednice županija Martina Bunić govorila je o stanju sportskih objekata u Virovitičko-posavskoj županiji odakle dolazi. –Od 74 škole samo jedna škola nema dvoranu, kazala je i istaknula kako je virovitička multifunkcionalna dvorana Viroexpo svaku večer puna i odlično iskorištena. 

Zamjenik Osječko - baranjskog župana Josip Miletić govorio je o smjerovima u kojima žele djelovati u njegovoj županiji, a prije svega to je uključivanje mladih u aktivno bavljenje sportom. 

Svoj doprinos raspravi dala je i Štefica Mihalic iz Ureda za obrazovanje, sport i mlade grada Zagreba koja se osvrnula na projekt obnove Doma sportova u Zagrebu u vrijednosti od 20 milijuna eura. – Cjelokupni iznos za obnovu neće moći biti podmiren iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti već i iz proračuna Zagreba, istaknula je Mihalic.

Na tematskoj sjednici raspravljalo se i o važnosti izgradnje nacionalnih centara za cjelovitu pripremu sportaša te o važnosti povećanja sati tjelesnog odgoja u osnovnim školama kroz cjelodnevnu nastavu.