Odbor za vanjsku politiku održao sastanak s Petrom Marešom, posebnim izaslanikom za Istočno partnerstvo Ministarstva vanjskih poslova Češke

Zagreb - Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac, zajedno s članom Odbora Igorom Kolmanom, sastao se danas u Hrvatskome saboru s Petrom Marešom, posebnim izaslanikom za Istočno partnerstvo Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike. 

Pupovac je pohvalio odličnu suradnju s kolegama parlamentarcima u oba doma češkog parlamenta, dok je Mareš rekao kako nema potrebe objašnjavati koliko je Česima važno što Hrvatska postaje članica Europske unije. I sam se založio za još učestalije diplomatske odnose unutar EU-a. Petr Mareš smatra kako je Europska unija nedovoljno angažirana oko događanja na istočnoj granici Unije, posebice misleći na Ukrajinu i Gruziju, jer je većina zemalja uglavnom orijentirana na svoje interesne regije. Od Hrvatske stoga očekuju aktivnog partnera kad je Istočno partnerstvo u pitanju. 

Milorad Pupovac rekao je kako je Hrvatska fokusirana na zemlje u našem okruženju i naglasio kako pritom nećemo biti slijepi za druge regije Europe. S tim u vezi izvijestio je posebnog izaslanika kako će Odbor za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora uskoro održati tematske sjednice na kojima će raspravljati o Ruskoj Federaciji, a potom, na jesen, o zemljama Istočnog partnerstva, potvrđujući time kako će Hrvatska unutar Europske unije biti aktivan i zainteresirani partner. 

Petr Mareš najavio je summit Istočnog partnerstva koji će se održati u studenom u Vilniusu na kojem će i Hrvatska aktivno sudjelovati.
 

Autor: Služba za medije